Budi dio naše mreže

„Knjiga nikad neće prestati biti 'in'. Ona ima čarobnu moć, najveći je tehnološki izum ikad i uvijek će biti aktualna”, rekla nam je Alis Marić, autorica platforme za popularizaciju čitanja i promicanje kulture čitanja „Čitaj knjigu” u emisiji Put pod noge koja, spajajući svoje dvije velike ljubavi - knjige i putovanja, odlazi na mjesta u kojima su živjeli i pisali poznati književnici te mjesta u koja su smješteni protagonisti poznatih književnih djela.

/ Tihana Semijalac

Svijet je knjiga, a oni koji ne putuju čitaju samo jednu stranicu”, riječi su sv. Augustina koje potvrđuje i ljubiteljica knjiga i putovanja Alis Marić, autorica platforme za popularizaciju čitanja i promicanje kulture čitanja „Čitaj knjigu” koja je na Facebooku do sada dosegnula preko 500.000 pratitelja. „Svaka knjiga je putovanje, jer kad čitate knjigu, negdje otputujete. Ne morate pakirati kofere, ne morate kupiti avionsku kartu, jednostavno odete”, rekla je u emisiji Put pod noge HKR-a.

Nakon neočekivanog poslovnog preokreta Marić je uspjela svoju prvu ljubav – knjigu – pretvoriti u posao koji se živi, a njezina druga ljubav – putovanja – spontano se nadovezala, jer svaka je knjiga ujedno i poziv na putovanje. Danas odlazi na mjesta u kojima su živjeli i pisali poznati književnici te mjesta u koja su smješteni protagonisti poznatih djela, a u emisiji smo i mi pričom posjetili neka od njih.

Pariz je u tom smislu neiscrpno vrelo, posebno mjesto koje ističe umjetnost. Stoga mu se Alis Marić uvijek vraća: „Put me nekoliko puta odveo u Pariz i tako sam do kraja osvijestila koliko je taj grad bogat i pun umjetnosti, a poglavito knjiške kulture, odnosno književnosti. Nema pisca na ovome svijetu, nema umjetnika koji nije jedno vrijeme boravio ili nešto stvarao u Parizu. Kad dođete u Pariz toliko je mjesta koja trebate obići, sjesti, malo se vratiti u prošlost, zamisliti kako je to bilo onda kad su tu sjedili neki pisci, kako je njima bilo stvarati u tome gradu.” Među brojnima koji su boravili i stvarali u Parizu tu su Victor Hugo, Oscar Wilde, Honoré de Balzac, James Joice, Ernest Hemingway… Svakoga od njih je vukla neka magnetna sila u Pariz i tamo su bili posebno inspirirani, ističe naša gošća. „Svakako bi trebalo posjetiti crkvu Notre-Dame, jer je veliko Hugoovo djelo, ‘Zvonar crkve Notre-Dame’ vezano upravo za tu crkvu. Victor Hugo je nevjerojatno snažna književna figura u Parizu. Tamo se i dandanas još nalazi njegov stan u kojem je živio i koji je pretvoren u muzej.” Marić preporučuje posjetiti i poznati pariški kvart Saint-Germain-des-Pres, mjesto gdje su se svi umjetnici, osobito pisci nalazili, ispijali kave, družili se i bivali inspirirani.

Knjiga nikad neće prestati biti ‘in’. Ona ima čarobnu moć, najveći je tehnološki izum ikad i uvijek će biti aktualna.” Alis Marić

Uz druga poznata europska kulturna središta, Alis Marić je istaknula i Bratislavu, grad od oko 600.000 stanovnika, jedini glavni grad koji je najbliže jednom drugom glavnom gradu, Beču. Zanimljiv je podatak da se nekad moglo tramvajem putovati od Bratislave do Beča. Danas je moguće ići plovnim putem Dunavom, a plovidba traje oko 90 minuta. Bratislava je puna malih mjesta, kafića, uličica, također je bogata kulturnim znamenitostima i zbog toga posjeduje poseban šarm. Ono što je našu gošću posebno oduševilo je mnoštvo knjižara, što pokazuje da Slovaci jako vole knjigu i drže do nje.

London je nezaobilazno mjesto kad govorimo o književnosti. Tu je središte svega; sve što počinje, počinje u Londonu. To je nepresušno vrelo za kulturu, umjetnost, inovacije i za neke nove projekte”, ističe Marić. London je grad Shakespearea, Charlesa Dickensa, Olivera Twista i mnogih drugih književnika i književnih likova, a osim mjesta vezanih uz njih, vrijedno je posjetiti i Britansku knjižnicu, jednu od najznamenitijih u svijetu u kojoj su izloženi originali brojnih književnih djela.

Još jedan biser Europe uz koji su vezane mnoge knjiške priče je Wiesbaden, kazala je naša gošća te nam ispričala zanimljivu priču koja povezuje ovaj grad s Dostojevskim: „Njemačka je nevjerojatna turistička destinacija, ima prekrasna mjesta, a mene je bez teksta ostavio Wiesbaden. Grad je nevjerojatno uređen i ono što me posebno iznenadilo jest da je u tom gradu često boravio i kockao Dostojevski. U kockarnici Wiesbaden zakockao je veliko bogatstvo, a kako mu to nitko nije želio oprostiti pala je nagodba da za povrat duga mora napisati knjigu. Tako je nastala knjiga ‘Kockar’. No, kako dug nije bio do kraja otkupljen, jer ga ni ta knjiga nije mogla otkupiti, trajao je sve do prije 7 godina kada je najbogatiji Rus Abramović došao u Wiesbaden, navratio u tu slavnu kockarnicu koja i danas radi, rekavši kako jedan Dostojevski ne može još dandanas biti dužan te je podmirio kompletan dug. Dostojevski je, dakle, sve otplatio.”

Cijelu emisiju Put pod noge poslušajte ovdje:

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja