Budi dio naše mreže

Poginuo prvi hrvatski branitelj islamske vjeroispovijesti

Srpske snage pokrenule su 26. srpnja 1991. žestok napad na zrinsko Pounje u kojem je tog dana stradalo mnogo hrvatskih branitelja. Jedan od poginulih hrvatskih branitelja na današnji dan 1991. godine u obrani zrinskog Pounja bio je i Šefik Pezerović, prvi hrvatski branitelj islamske vjeroispovijesti koji je poginuo u Domovinskom ratu.

/ Borna Marinić

Ovaj mladić iz Bosanske Posavine među prvima se stavio na raspolaganje Hrvatskoj u stvaranju. U kolovozu 1990. godine pristupio je tečaju Prvi hrvatski redarstvenik. Uskoro je kao hrvatski policajac raspoređen u Policijsku postaju Črnomerec. U srpnju 1991. godine, nastojeći pomoći obranu zrinskog Pounja, MUP RH donio je odluku da obranu Policijske ispostave Kozibrod preuzme PU Zagreb. Sukladno toj odluci formirana je postrojba iz sastava PU Zagreb od stotinjak djelatnih policajaca iz više policijskih postaja sa šireg područja Zagreba. Među njima bio je i Pezerović. 

Ni tjedan dana nakon što je stigao u Kozibrod pokrenuta je srpska ofenziva na taj dio Pounja. Kod Struge Banske Pezerović je teško ranjen u glavu i ruku. S još dvojicom ranjenih policajaca trebao je biti prevezen vozilom hitne pomoći u sisačku bolnicu. Na barikadi u selu Kuljani vozilo hitne je zaustavljeno od strane pobunjenika. Medicinski tim – liječnik, tehničar i vozač, odvedeni su u logor te su kasnije vraćeni u razmjeni zatvorenika, dok su policajci odvedeni u nepoznato. 

Za jednog se ni danas ne zna gdje je, od jednog su pronađeni posmrtni ostaci u blizini mjesta gdje je otet, a Pezerović je završio u jednoj štali. Ona je pripadala Dušanu Vinčiću koji ga je tamo pronašao i o njemu obavijestio “seosku stražu”. Pezerović je ruku zavezanih na leđima odveden do škole u Jovcu gdje je brutalno premlaćen. Unatoč teškim ozljedama u jednom je trenutku čak uspio pobjeći svojim krvnicima, no sustigli su ga, vezali žicom i nastavili tući. Zatim su ga ubacili u prtljažnik Zastave 101 i vozili dalje prema Lotinama. Ranjenog policajca nastavili su mlatiti. Na kraju je izbačen na livadu u blizini Zrina gdje je i umro. Njegovi posmrtni ostaci pronađeni su tek 2000. godine. Kada je položio svoj život za Hrvatsku. Šefik Pezerović imao je 23 godine.

Borna Marinić – HKR – Hrvatski katolički radio/Foto: Josip Ninković

Borna Marinić magistar je povijesti koji se niz godina bavi temom Domovinskog rata. Od 2013. uređuje i vodi Facebook stranicu Dogodilo se na današnji dan – Domovinski rat. Autor je više knjiga i dokumentarnih filmova na temu Domovinskog rata, a kao novinar radio je dvije godine u HRT-ovoj emisiji TV Kalendar. Od ožujka 2019. uređuje i vodi emisiju Domoljubne minute na Hrvatskom katoličkom radiju. Vlasnik je obrta CroHis kojim promiče vrijednosti Domovinskog rata.

Ključne riječi:
Šefik Pezerović

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja