Budi dio naše mreže

Na današnji dan, 7. lipnja 1993. godine, u automobilističkoj nesreći na autocesti nedaleko od Ingolstadta u Njemačkoj poginuo je hrvatski košarkaš Dražen Petrović. Tako je u 28. godini prekinuta karijera najboljeg i u svijetu najpriznatijega hrvatskog sportaša svoga vremena.

/ Borna Marinić

Dražen Petrović rođen je u Šibeniku 1964. godine. Još kao dječak zavolio je košarku, a njegova izuzetna upornost i predanost svakodnevnim treninzima uz neprijeporni talent brzo ga je vinula među najbolje u svim uzrastima . U šesnaestoj je postao prvotimac Šibenke, te je svojim pogocima doveo rodni grad do naslova prvaka Jugoslavije 1983. Mada su se za punoljetnog Dražena borili mnogi klubovi iz bivše Jugoslavije, on je potpisao za zagrebačku Cibonu, klub u kojem je igrao njegov brat. Cibonu je odveo dva puta na tron Europe, a u dvije sezone bio je i najbolji europski igrač. Tada prelazi u španjolsku momčad Real Madrid s kojim također osvaja niz trofeja.

U tom razdoblju Dražen je bio i vođa jugoslavenske reprezentacije s velikim uspjehom. Ističu se zlatne medalje na Europskom prvenstvu u Zagrebu 1989. te Svjetskom prvenstvu u Argentini 1990. godine. Među prvima je u ljeto 1991. godine istaknuo da više neće nastupati pod jugoslavenskom zastavom. U jednom od intevjua za Večernji list kazao je: „U Zagrebu su mi roditelji i brat s dvoje djece, a u Šibeniku, na vatrenoj liniji, mnogi moji prijatelji koji su mi stalno u mislima. U takvoj situaciji Svjetsko prvenstvo u Argentini bio je moj posljednji nastup s jugoslavenskim grbom. Nekad je bilo pojam igrati u reprezentaciji Jugoslavije no u ratnim okolnostima ono je izgubilo svaki smisao. U „plavoj“ majici nemam se za što i za koga boriti.“

U NBA-u, američkoj košarkaškoj ligi, nastupao je za Portland Trail Blrazerse, a kasnije i za New York Netse u kojima je ostavio poseban trag. Kao kapetan hrvatske reprezentacije na njezinim prvim Olimpijskim igrama odveo je svoje suigrače do srebrne medalje i nezaboravnog finala protiv američkog “Dream teama”.

Tragična nesreća promovirala je Dražena u legendu, nezaboravnoga košarkaškog Mozarta koji je otišao na vrhuncu moći. U središtu Zagreba, trg i sportska dvorana Dražena Petrovića zauvijek će podsjećati na sportaša koji je Hrvatskoj podario nezaboravne košarkaške noći. Jednako kao i njegova skulptura ispred sjedišta Međunarodnoga olimpijskog komiteta u Lausanni.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja