Budi dio naše mreže

Poginuo heroj Domovinskog rata Toni Višnjić

U listopadu 1995. godine hrvatske snage u Bosni i Hercegovini započele su posljednju oslobodilačku operaciju u Domovinskom ratu nazvanu „Južni potez“. Cilj ove operacije bio je zauzeti Mrkonjić Grad, te staviti Banja Luku na domet dalekometnog topništva. Nakon što su 9. listopada ostvarile prvi cilj i ušle u Mrkonjić Grad hrvatske snage nastavile su napredovanje prema Manjači odakle bi mogle imati Banja Luku pod topničkim nadzorom.

/ Borna Marinić

U operaciji je sudjelovala i elitna postrojba 1. Hrvatski gardijski zdrug koja je imala zadatak napredovati zapadno od Mrkonjić Grada s ciljem presijecanja komunikacije Čađavica – Banja Luka. Nakon toga zadatak je bio ovladati povoljnim položajima sjeverno od Čađavice kako bi se zaštitio lijevi bok 4. gardijske brigade i drugih snaga na širem području Mrkonjić Grada od eventualnog protuudara iz pravca Banja Luke. Zajedno s 1. Hrvatskim gardijskim zdrugom na tom pravcu djelovala je i Specijalna policija Hrvatske Republike Herceg-Bosne, Protuoklopna raketna skupina Zbornog područja Split te mješoviti tenkovski vod HVO-a.

Do 11. listopada 1995. ostvareni su zadani ciljevi, a na dostignutim je položajima uspostavljena crta obrane. Istog dana oko 12 i 40 sati neprijateljske snage otvorile su vatru višecjevnim bacačem raketa 128mm po položaju Topničko-raketne bitnice Zdruga ispred sela Sitnica na obroncima Manjače. Tom prilikom ranjeno je šest hrvatskih vojnika, a poginuo je heroj Domovinskog rata Toni Višnjić.

Toni Višnjić rođen je 18. prosinca 1970. godine u Šibeniku u kojem je završio srednju školu nakon koje upisuje studij cestovnog prometa u Sarajevu. Početkom Domovinskog rata napustio je studij te se vratio u rodni grad i u srpnju 1991. dragovoljno pristupio u sastav 1. A satnije 113. šibenske brigade Zbora narodne garde. Nakon stečenog iskustva na šibenskom, vodičkom, skradinskom, drniškom i zadarskom području, 1993. godine prešao je u sastav novoosnovane 8. lakojurišne brigade Vojne policije Hrvatske vojske. 

Daljnji razvoj Oružanih snaga Republike Hrvatske u 1994. određuje ulazak 8. lakojurišne brigade Vojne policije u sastav nove postrojbe, 1. Hrvatskog Gardijskog Zdruga u koji je prešao i Toni Višnjić. Pokopan je u Danilo Birnju nedaleko Šibenika. Posmrtno mu je dodijeljen čin satnika, a odlikovan je Redom Nikole Šubića Zrinskog, Redom Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana, Spomenicom Domovinskog rata, te medaljama: “Bljesak”, “Ljeto ’95”, “Oluja” i medaljom za iznimne pothvate.

Borna Marinić

Borna Marinić magistar je povijesti koji se niz godina bavi temom Domovinskog rata. Od 2013. uređuje i vodi Facebook stranicu Dogodilo se na današnji dan – Domovinski rat. Autor je više knjiga i dokumentarnih filmova na temu Domovinskog rata, a kao novinar radio je dvije godine u HRT-ovoj emisiji TV Kalendar. Od ožujka 2019. uređuje i vodi emisiju Domoljubne minute na Hrvatskom katoličkom radiju. Vlasnik je obrta CroHis kojim promiče vrijednosti Domovinskog rata.

Ključne riječi:
Toni Višnjić

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja