Budi dio naše mreže

Poginuo heroj Domovinskog rata Josip Markić

Hrvatske snage u operaciji „Ljeto '95“ uspjele su osloboditi Bosansko Grahovo i Glamoč i izbile krajem srpnja 1995. na prilaze Kninu. Sve je bilo spremno za „Oluju“. Ipak, snage 2. krajiškog korpusa Vojske Republike Srpske teško su se mirile s porazom te su na sve načine pokušale vratiti izgubljene položaje. rlo teške borbe vodile su se za istaknutu kotu Lisina s koje se nadzirala cesta Grahovo-Livno. Nekolicina pripadnika 4. gardijske brigade, pripadnici 3. bojne i izvidničke satnije, obranili su taj položaj uz nemalu žrtvu - 3. kolovoza 1995. ondje je poginuo heroj Domovinskog rata Josip Markić.

/ Borna Marinić

Ovog mladića iz Bugojna rat je zatekao na odsluženju vojnog roka u JNA iz koje bježi u ljeto ’91. Odmah se uključio u obranu napadnute Hrvatske. Nakon kraćeg razdoblja u redovima HOS-a prešao je u 4. brigadu gdje se isticao pod zapovjedništvom legendarnog Andrije Matijaša Pauka sudjelujući u obrani, a zatim i oslobađanju hrvatskog juga. Nakon kraćeg razdoblja provedenog u 116. brigadi, vratio  se u 4. brigadu s kojom sudjeluje u kasnijoj fazi operacije „Maslenica“. 

Kao pripadnik prve generacije u Obučnom središtu Šepurine uspješno je završio padobransku obuku sudjelujući u vojnoj vježbi „Bandira 94“. Zbog sposobnosti i hrabrosti iskazane u operaciji „Zima ’94“ postavljen je za dozapovjednika izvidničke satnije 4. gardijske brigade, legendarnih „odlikaša“. Među suborcima je bio omiljen, a pamte ga kao sposobnog i poštenog zapovjednika. Usprkos njegovoj pogibiji, koja ih je potresla, uspjeli su obraniti važnu kotu. 

Bijesne zbog poraza, neprijateljske snage izvršile su niz topničkih napada na hrvatske položaje pogodivši pritom autobus  81. gardijske bojne „Kumovi“ čijih je pet pripadnika smrtno stradalo. Ipak, ništa nije moglo zaustaviti hrvatske snage koje su dva dana kasnije ušle u oslobođeni Knin. U njemu se danas nalazi vojni poligon Hrvatske vojske koji nosi ime po Josipu Markiću.

Borna Marinić – HKR – Hrvatski katolički radio/Foto: Josip Ninković

Borna Marinić magistar je povijesti koji se niz godina bavi temom Domovinskog rata. Od 2013. uređuje i vodi Facebook stranicu Dogodilo se na današnji dan – Domovinski rat. Autor je više knjiga i dokumentarnih filmova na temu Domovinskog rata, a kao novinar radio je dvije godine u HRT-ovoj emisiji TV Kalendar. Od ožujka 2019. uređuje i vodi emisiju Domoljubne minute na Hrvatskom katoličkom radiju. Vlasnik je obrta CroHis kojim promiče vrijednosti Domovinskog rata.

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja