Budi dio naše mreže

Poginuo heroj Domovinskog rata i grada Siska Marijan Celjak

Na današnji dan, 16. rujna 1991. godine, poginuo je heroj Domovinskog rata i grada Siska Marijan Celjak.

/ Borna Marinić

Rođen je u Sisku 1. svibnja 1957. godine u kojem je i odrastao, školovao se i zasnovao obitelj. Radio je u Termoelektrani Sisak, a dolaskom demokratskih promjena u Hrvatsku uključuje se u politički život grada. Jedan je od osnivača Hrvatske demokratske zajednice u Sisku, a aktivno se uključio i u organiziranje obrane grada od mogućih napada. 

U ljeto 1991. osnovan je 57. samostalni bataljun Zbora narodne garde sa sjedištem u Sisku. Za zapovjednika je imenovan Antun Bobetko, dok je dozapovjednik postao Marijan Celjak. U svojoj knjzi „Sve moje bitke“ general Janko Bobetko prisjetio se kako se Celjak, bez vojnog školovanja, nametnuo autoritetom u postrojbi kao dobar zapovjednik. Uskoro je postao jedna od ključnih karika u obrani grada Siska te je započeo uspostavljati obranu grada u selu Komarevo nadomak Sisku.

Upravo je Marijan Celjak imao ključnu ulogu u zauzimanju prvog vojnog objekta JNA u Domovinskom ratu – Barutane u Sisku. Naime svojim pregovaračkim vještinama uspio je ispregovarati predaju JNA zajamčivši im slobodan odlazak u bilo koju vojarnu JNA. Nakon što su odabrali onu u Petrinji, Celjak je osobno s njima sjeo u autobus i otpratio ih do odredišta. Nedugo potom započela je blokada svih objekata JNA u Hrvatskoj.

Marijan Celjak opet je pokušao pregovaranjem nagovoriti JNA da preda bez borbe raketnu bazu Žažina kraj Siska. Ovaj put je bio nakratko zarobljen no to ga nije obeshrabrilo da 16. rujna u Šašnoj Gredi gdje se nalazila radarska baza JNA ponovno ode na pregovore. Bio je svjestan da su ondje žene i djeca pripadnika JNA te je htio izbjeći nevine žrtve. 

„Imao je veliko povjerenje kod nas dragovoljaca, zato što je bio izuzetno korektan i hrabar čovjek, Hrvatsku je imao u srcu, vodio je brigu o svakom čovjeku, svi su mu ljudi bili jednaki, i kuda god se išlo, Marijan je išao prvi, Marijan nas je vodio. Marijan nas nikada nije slao, a da on nije išao. Tako je bilo i ovdje u Šašnoj Gredi, Marijan je išao na pregovore, on je mogao poslati svoga izaslanika na pregovore, ali on to nije htio, išao je sam“, kazao je jednom prilikom pripadnik 57. Samostalnog bataljuna Jurica Devčić Nažalost Marijan je pod nerazjašnjenim okolnostima smrtno je stradao. Ubrzo potom suborci su 57. samostalni bataljun nazvali njegovim imenom. Danas njegovo ime nosi i jedna od sisačkih ulica kao i plaketa za istaknutu ulogu u obrani Siska koja se dodjeljuje svake godine za Dan grada Siska.

Borna Marinić

Borna Marinić magistar je povijesti koji se niz godina bavi temom Domovinskog rata. Od 2013. uređuje i vodi Facebook stranicu Dogodilo se na današnji dan – Domovinski rat. Autor je više knjiga i dokumentarnih filmova na temu Domovinskog rata, a kao novinar radio je dvije godine u HRT-ovoj emisiji TV Kalendar. Od ožujka 2019. uređuje i vodi emisiju Domoljubne minute na Hrvatskom katoličkom radiju. Vlasnik je obrta CroHis kojim promiče vrijednosti Domovinskog rata.

Ključne riječi:
Marijan Celjak

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja