Budi dio naše mreže

Poginuo dragovoljac Dino Simić

Početkom listopada 1991. godine JNA je, uz pomoć pobunjenih Srba, započela snažnu ofenzivu na Novsku iz pravca Okučana. Napokon 6. listopada hrvatski su branitelji uz velike ljudske gubitke zaustavili JNA svega par kilometara od centra Novske. Neprijatelj je zaustavljen, ali je i dalje napadao s crte Jasenovac – Paklenica – Bair – Bujavica. Kada je crta bojišnice napokon stabilizirana započeli su protunapadi hrvatskih strana, a prvi su se dogodili 14. listopada 1992. godine.

/ Borna Marinić

Tog dana na južnom dijelu novljanskog bojišta, pokrenut je napad na okupirani Jasenovac. Uz potporu dva tenka, I. satnija HOS-a „Ante Paradžik“ sastavljena od oko 130 boraca prešla je kanal Strug. Iako su hrvatske snage stigle do samog ulaza u Jasenovac akcija nije uspjela. Srbi su se reorganizirali, zaustavili napad i uz potporu tri tenka JNA obranili Jasenovac. U tom napadu uništen je jedan tenk hrvatskih snaga, a kao član njegove posade poginuo je dragovoljac HOS-a Dino Simić. Njegovo tijelo ostalo je na teritoriju pod kontrolom neprijateljskih snaga te mu se od tada gubi svaki trag.

Dino Simić rođen je 28. srpnja 1966. godine u Zagrebu. Bio je sin jedinac u oca Petra i majke Đurđice. U rodnom gradu Dino je završio osnovnu i srednju građevinsku školu te stekao zvanje keramičara. Volio je igrati nogomet, bio je društven, a po naravi je bio miran čega se prisjetio i njegov suborac Tomislav Čaušić . Jabuka:

„Dino je došao u postrojbu HOS-a večer prije napada, između 17 i 18 sati. Odmah sam ga zamijetio jer je djelovao fino, onako zagrebački. I tremu je vjerojatno imao, dolazi je na jedno vrlo teško ratište pa je malo stisnuto djelovao. Nije brbljao, vikao ni prijetio. Držao se pomalo rezervirano. Vrlo simpatičan dečko, fin, nježan, vrlo nježan. Uopće nije bio za tu ratnu gužvu, za sve to, tako mi je djelovao na prvi pogled.“

Dinina majka preminula je 2017. godine. Nikada nije pronašla tijelo svojeg sina.

Borna Marinić

Borna Marinić magistar je povijesti koji se niz godina bavi temom Domovinskog rata. Od 2013. uređuje i vodi Facebook stranicu Dogodilo se na današnji dan – Domovinski rat. Autor je više knjiga i dokumentarnih filmova na temu Domovinskog rata, a kao novinar radio je dvije godine u HRT-ovoj emisiji TV Kalendar. Od ožujka 2019. uređuje i vodi emisiju Domoljubne minute na Hrvatskom katoličkom radiju. Vlasnik je obrta CroHis kojim promiče vrijednosti Domovinskog rata.

Ključne riječi:
Dino Simić

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja