Budi dio naše mreže

Na današnji dan, 4. kolovoza 1995. godine, u oslobodilačkoj operaciji "Oluja" poginuo je i heroj Domovinskog rata Darko Lisac - Fox.

/ Borna Marinić

Lisac je rođen 22. kolovoza 1972. u Glini u obitelji Janka i Slavice (r. Štajdohar). Odrastao je u obližnjem selu Jukinac zajedno s mlađim bratom Igorom. Otac mu je bio direktor poduzeća, a majka ekonomistica. Nakon što je u Glini završio osnovnu školu odlazi u Zagreb gdje završava srednju zrakoplovnu školu. Igrao je nogomet, volio je plivanje i imao je mnogo prijatelja. Njegova je obitelj u srpnju 1991. u bijegu od pobunjenih Srba, koju su okupirali glinski kraj, pobjegla u Zagreb. 

S tek napunjenih 19 godina Darko se u rujnu 1991. priključuje obrani Domovine. Najprije kao pripadnik interventnog voda 153. brigade Hrvatske vojske Velika Gorica, a zatim i kao pripadnik 162. brigade Hrvatske vojske Zrin u kojoj se priključio izvidničko-diverzantskoj grupi „Ljute trave“. Koncem studenog 1992. godine pristupio je izvidničkoj satniji 2. gardijske brigade Hrvatske vojske „Gromovi“ s kojom uskoro odlazi u zadarsko zaleđe.

Dugo je iščekivao da se krene u oslobađanje njegovog Jukinca i Gline. Napokon 4. kolovoza 1995. pokrenuta je operacija „Oluja“ no Fox, kako su ga nazivali suborci, nije dočekao oslobođenje svog sela. Poginuo je kod sela Gora između Petrinje i Gline čega se prisjetio Denis Zibar u razgovoru s novinarkom Snježanom Vučković za Dnevno.hr:

„I danas mi je teško govoriti o tome. Lisac je bio mlađi od mene, prijatelj moga mlađeg brata s kojim je izvodio dječje nestašluke, bio je moj prijatelj i susjed. Toga prvog dana Oluje bili smo raspoređeni po grupacijama. Lisac je bio u mojoj grupi čiji sam bio zapovjednik. Teško da će vam sad sve biti jasno, akcije koje se događaju u ratnom vihoru su konfuzne i sve se događa u minutama doslovno. U svakom slučaju, tad je Lisac hodao ispred mene, a kako smo nas trojica bili iz Gline, gledao sam da se rasporedimo ako dođe do bliske borbe, da ne izginemo svi. Hodali smo prema kući u kojoj smo pretpostavljali da su četnici. Lijevo od nas je bio bunker. Jedan od nas je provjerio i rekao da je prazan. Bila je to greška. Lijevo od nas počela je pucnjava, a ja sam samo stigao viknuti: ‘Napad s lijeva! Svi dolje!’ Digli smo se i počeli trčati cik-cak prema bunkeru iz kojega se pucalo. Fox se digao i počeo pretrčavati prema meni. Pao je dva metra od mene. Ležao je na desnom boku prema jarku. Vidio sam na prsima veliku rupu. Suborac Ivša ga je prebacio preko ramena i počeo nositi. Trčali smo prema hladu i tamo ga spustili. Tad je samo izdahnuo, krv se slila iz usta, a oči su ostale otvorene…“

Darko Lisac pokopan je na zagrebačkom groblju Mirogoj, a posmrtno je promaknut u čin časničkog namjesnika. Iza sebe ostavio je suprugu Gordanu i sinčića Antu koji oca nije stigao niti upoznati, niti upamtiti:

“Znam samo ono što su mi rekli o njemu. Divim mu se. Jako bih želio da moj otac to zna, eto, to bih mu želio reći. Divim se i svim dečkima koji su se odazvali u rat, a bili su mlađi od mene danas. Moj otac nikada nije dočekao moje godine.”

Borna Marinić

Borna Marinić magistar je povijesti koji se niz godina bavi temom Domovinskog rata. Od 2013. uređuje i vodi Facebook stranicu Dogodilo se na današnji dan – Domovinski rat. Autor je više knjiga i dokumentarnih filmova na temu Domovinskog rata, a kao novinar radio je dvije godine u HRT-ovoj emisiji TV Kalendar. Od ožujka 2019. uređuje i vodi emisiju Domoljubne minute na Hrvatskom katoličkom radiju. Vlasnik je obrta CroHis kojim promiče vrijednosti Domovinskog rata.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja