Budi dio naše mreže

Osvetnički zločin nad hrvatskim stanovništvom u Joševici

Na današnji dan, 16. prosinca 1991. godine dogodio se osvetnički zločin nad hrvatskim stanovništvom u Joševici, mjestu u glinskom kraju.

/ Borna Marinić

Mjesto je bilo relativno maleno jer je brojalo oko 130 stanovnika. Ratna godina unijela je nemir u svakodnevicu stanovništva koje je bilo uglavnom starije dobi. Joševički kraj nije bio u direktnim oružanim sukobima, a i ondašnje okupacijske vlasti pobunjenih Srba i vojni zapovjednici su tamošnjim Hrvatima jamčili mir i sigurnost ako se ne budu oružano odupirali okupaciji. Pretpostavlja se da je povod okrutnom zločinu bila osveta za vojnoredarstvenu operaciju hrvatskih snaga „Vihor“ koja je u glinskom kraju započela nekoliko dana ranije. U sklopu te oslobodilačke operacije, dogodile su se tzv. “gračaničke žrtve“, odnosno stradali su četnici u selu Gračanica Šišinečka. 

Zločin u Joševici je počinjen tijekom ranog poslijepodneva u nedjelju 16. prosinca, a sumnja se da ga je počinila paravojna skupina “Izvidničko-diverzantska grupa Jose Kovačevića” i dio srpske paravojne skupine “Šiltovi”. Život je u njemu izgubila 21 osoba, mahom starije dobi, te Pavao Šiftar, star 15 godina, Luka Šiftar, star 20 godina, Ljubica Šiftar, stara 19 godina i Katarina Škrinjar, stara 21 godinu. Smaknuća su izvršena tako što su počinitelji pucali iz blizine automatskim vatrenim oružjem žrtvama u glavu. Oružje je bilo opremljeno prigušivačima tako da su zločinci išli od kuće do kuće i ubijali ljude na licu mjesta.

Zločini su se nad civilnim stanovništvom u tom selu nastavili sve do 1994. godine. Dugo je Joševica čekala na pravdu, točnije, još uvijek čeka. Anka Šiftar, starica koja je jedina preživjela pokolj, a pucano joj je u usta i vrat, bila je krunski svjedok suđenja koje je završeno 2018. godine. Na 15 godina zatvora nepravomoćno su u odsutnosti osuđeni ratni pripadnici srpskih paravojnih postrojbi Dušan Žarković i Bogdan Jednak, dok su trojica suoptuženika oslobođena krivnje zbog nedostatka dokaza. Obrazlažući presudu sudac zagrebačkog Županijskog suda Tomislav Juriša kazao je da je zločin u Joševici bio pomno planiran te da je iza njega stajao vrh vojne, političke i obavještajne strukture tzv. SAO Krajine. I počinitelji su bili odabrani, kazao je sudac. Dodao je i da je sud uvjeren kako su i trojica oslobođenih sudjelovali u zločinu, ali nije bilo dokaza za osuđujuću presudu.

Borna Marinić – HKR – Hrvatski katolički radio/Foto: Josip Ninković

Borna Marinić magistar je povijesti koji se niz godina bavi temom Domovinskog rata. Od 2013. uređuje i vodi Facebook stranicu Dogodilo se na današnji dan – Domovinski rat. Autor je više knjiga i dokumentarnih filmova na temu Domovinskog rata, a kao novinar radio je dvije godine u HRT-ovoj emisiji TV Kalendar. Od ožujka 2019. uređuje i vodi emisiju Domoljubne minute na Hrvatskom katoličkom radiju. Vlasnik je obrta CroHis kojim promiče vrijednosti Domovinskog rata.

Ključne riječi:
Joševica

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja