Budi dio naše mreže

Dana 5. studenog 1990. godine osnovana je Jedinica za posebne zadatke MUP-a Republike Hrvatske „Rakitje“ iz koje se osnutkom Zbora narodne garde razvila 1. „A“ brigada ZNG-a „Tigrovi“.

/ Borna Marinić

Za prvog zapovjednika ove jedinice imenovan je Darko Rukavina, a baza joj je bila u naselju Rakitje pored Zagreba. Bazu ove elitne postrojbe činili su uglavnom policajci koji su završili Tečaj Prvi hrvatski redarstvenik u kolovozu 1990. Pored nastavka obuke te policijske izobrazbe jedinica je bila angažirana kao osiguranje najviših dužnosnika novoizabrane hrvatske vlasti kao i osiguranje objekata od vitalnog značaja za funkcioniranje države.

Prva intervencija Jedinice za posebne zadatke „Rakitje“ dogodila bila je u Pakracu gdje su krajem studenog ’90. pobunjeni Srbi skinuli hrvatsku zastavu s pročelja zgrade policijske postaje. Iako nije došlo do oružanog sukoba zajedno s kolegama iz Lučkog uspostavili su javni red i mir. Ipak, upravo u Pakracu 2. ožujka 1991. imali su vatreno krštenje nakon kojeg je 31. ožujka uslijedila akcija „Plitvice“ upamćena i pod nazivom „Krvavi Uskrs“ jer je tog dana poginuo pripadnik jedinice iz „Rakitja“ Josip Jović, ujedno prvi poginuli hrvatski branitelj u Domovinskom ratu.

Dana 5. studenog 1991. godine u Petrinji je ubijena četveročlana obitelj Kozbašić. Nakon što je u rujnu 1991. Petrinja okupirana, Milan Kozbašić, Hrvat po nacionalnosti, ostao je u gradu sa svojom suprugom Gordanom, koja je bila Srpkinja, i dvoje maloljetne djece – 8-godišnjim Alenom i trinaestogodišnjom Tamarom. U njihov dom u ulici Ivana Meštrovića 11 tijekom noći s 4. na 5. studenog 1991. upala su dvojica naoružanih pripadnika specijalne jedinice milicije “SAO Krajine”. 

Najprije su u prizemlju ubili malenog Alena, a zatim u potkrovlju kuće i ostatak obitelji. Svi članovi obitelji Kozbašić ubijeni su iz vatrenog oružja tzv. “škorpiona” u glavu kroz jastuk, a njihovi ubojice bježeći s mjesta zločina ukrali su im odjeću i Milanov zlatni lanac. Otac ubijene Gordane uspio je tijela žrtava prevesti u mjesto Gornja Sanica kod Ključa u BiH gdje ih je pokopao. Neposredno prije ubojstva Milan Kozbašić odbio je prihvatiti poziv za mobilizaciju u okupiranoj Petrinji. 

Ubojstvo obitelji Kozbašić tek je jedan u nizu ratnih zločina koji su se dogodili nad civilnim stanovništvom nakon okupacije Petrinje. Detalje ovoga događaja u svojoj knjizi “Krajina kroz dokumente” dokumentirao je Ivica Pandža – Orkan, a prije desetak godina u emisiji Nove TV “Istraga” prikazana je rekonstrukcija svirepog ubojstva. U lipnju prošle godine Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu podiglo je optužnicu protiv dvojice državljana Republike Srbije, 71-godišnjaka i 62-godišnjaka, ondašnjih pripadnika specijalne jedinice milicije tzv. SAO Krajine, za ubojstvo obitelji Kozbašić. Spomenuti dvojac nije dostupan hrvatskom pravosuđu te se najvjerojatnije nalazi u Republici Srbiji.

Borna Marinić – HKR – Hrvatski katolički radio/Foto: Josip Ninković

Borna Marinić magistar je povijesti koji se niz godina bavi temom Domovinskog rata. Od 2013. uređuje i vodi Facebook stranicu Dogodilo se na današnji dan – Domovinski rat. Autor je više knjiga i dokumentarnih filmova na temu Domovinskog rata, a kao novinar radio je dvije godine u HRT-ovoj emisiji TV Kalendar. Od ožujka 2019. uređuje i vodi emisiju Domoljubne minute na Hrvatskom katoličkom radiju. Vlasnik je obrta CroHis kojim promiče vrijednosti Domovinskog rata.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja