Budi dio naše mreže

Osnovana 9. gardijska brigada

Dana 1. studenog 1992. godine u Gospiću je osnovana 6. gardijska brigada koja je šest mjeseci kasnije preimenovana u 9. gardijsku brigadu Hrvatske vojske.

/ Borna Marinić

Promjenu imena objasnio je general Janko Bobetko u knjizi “Sve moje bitke”:

„Brigada je izvorno nosila broj 6, odnosno, bila je 6. gardijska brigada. Šaljivu podudarnost se primijetilo tek tjedan dana kasnije. Naime, gardijska brigada iz Gospića je dobila isti broj, kojeg je imala i Titova 6. lička. Tako su šale o sličnostima i istovjetnostima Tuđmana i Tita dobile pojačanje time što je Tuđman, pored bijele zapovjedničke odore, Brijuna, i prije svega, time što je Zagorac i državni predsjednik, kao i Tito, ‘dobio i svoju 6. ličku.’“

Ova gardijska brigada, poznata pod nazivom “Vukovi”, stvorena je iz sastava postrojbi Hrvatske vojske koje su tijekom 1991. i 1992. godine obranile Liku i zaustavile neprijateljsko nadiranje prema Gospiću, a dio gardista došao je iz ostalih krajeva Hrvatske. Zapovjedništvo je preuzeo Mirko Norac, dotadašnji zapovjednik 118. brigade Hrvatske vojske.

Odmah po osnutku brigadu su čekale teške zadaće, jer su tijekom zime 1992./1993. provokacije i napadi Srba manjih razmjera bili dio svakodnevice. Usprkos slabim uvjetima života i rada, “Vukovi” su se odmah po osnutku predstavili kao respektabilna postrojba, na koju se Hrvatska uvijek s pravom mogla osloniti. Tek dva mjeseca po osnutku brigada je uključena u operaciju „Maslenica“ u kojoj je zajedno sa snagama Specijalne policije sudjelovala u oslobađanju velebitskih visova, a pripadnici 1. bojne „Vukova“ ondje su i ostali na području oko Tulovih greda.

Nekoliko mjeseci kasnije, u rujnu 1993. godine, brigada je izvela iznimno uspješnu operaciju „Medački džep“ oslobodivši sela Divoselo, Čitluk i Počitelj čime je neprijatelj odbačen 7 kilometara u dubinu od Gospića čime je taj grad znatno rasterećen topničke vatre koja ga je često zasipala. Kruna ratnog puta ove slavne postrojbe bila je svakako operacija „Oluja“ u kojoj je sudjelovala u oslobađanju okupiranih krajeva Like.

Od osnutka do gašenja 2003. godine kroz brigadu je prošlo oko osam tisuća ljudi. Najvrjednije što su mogli položiti za svoju domovinu, svoje živote, dala su 52 pripadnika 9. gardijske brigade.

Borna Marinić – HKR – Hrvatski katolički radio/Foto: Josip Ninković

Borna Marinić magistar je povijesti koji se niz godina bavi temom Domovinskog rata. Od 2013. uređuje i vodi Facebook stranicu Dogodilo se na današnji dan – Domovinski rat. Autor je više knjiga i dokumentarnih filmova na temu Domovinskog rata, a kao novinar radio je dvije godine u HRT-ovoj emisiji TV Kalendar. Od ožujka 2019. uređuje i vodi emisiju Domoljubne minute na Hrvatskom katoličkom radiju. Vlasnik je obrta CroHis kojim promiče vrijednosti Domovinskog rata.

 

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja