Budi dio naše mreže

Na današnji dan 1992. godine prema zapovijedi ministra obrane Republike Hrvatske Gojka Šuška osnovana je, u okruženom Dubrovniku, 163. brigada Hrvatske vojske.

/ Borna Marinić

Popuna brigade je izvršena pripadnicima 1. bojne 116. brigade Hrvatske vojske, 75. samostalnog bataljuna Hrvatske vojske i neraspoređenim vojnim obveznicima koji su se vodili u evidenciji Ureda za obranu Dubrovnika, a za zapovjednika je imenovan Ivan Varenina. Brigada je sudjelovala u obrani opkoljenog Dubrovnika, a imala je dvije pješačke bojne, topničko-raketni divizion, divizion protuzračne obrane, te od travnja 1992. dobivanjem oklopnih sredstava, oklopno-mehaniziranu satniju. Tijekom borbi s Hercegovačkim korpusom Vojske Republike Srpske u akcijama oslobađanja hrvatskog juga brigada je podizala svoju borbenu spremnost i izrasla u značajnu snagu Hrvatske vojske na tom ratištu. Tijekom Domovinskog rata kroz 163. brigadu prošlo je više od 8 tisuća žitelja s dubrovačkog područja.

Na današnji dan 1993. godine pobunjeni Srbi su, kao odmazdu za uspjehe hrvatskih snaga u operaciji „Maslenica“ i obrani oslobođenog teritorija, srušili Franjevački samostan Svete Marije Bezgrešne i samostansku crkvu Bezgrešnog Začeća Blažene Djevice Marije u Karinu.

Karin prvi put spominje bizantski car Konstantin Porfirogenet u svojem znamenitom djelu „De administrando imperio“ još u 10. stoljeću. On napominje da je Karin sagrađen na ruševinama rimskog Coriniuma, a arheološki nalazi upućuju da su ga prije Rimljana nastanjivali i Iliri i Kelti. Hrvatski kralj Dmitar Zvonimir dao ga je u 11. stoljeću kao miraz kćerki Klaudiji prigodom njezine udaje za plemića Vonihu Lapčanina. Franjevački samostan u Karinu izgrađen je 1429. godine na temeljima starog benediktinskog samostana iz 9. stoljeća. Samostan su razorile Osmanlije koje su osvojile Karin 1527. godine. U Kandijskom ratu, sredinom 17. stoljeća, Karin je oslobođen te je samostan temeljito obnovljen.

U Domovinskom ratu franjevački samostan i crkva pretrpjeli su oštećenja 1991. godine, da bi na današnji dan 1993. bili opljačkani, a zatim minirani i srušeni. Karin je napokon oslobođen u operaciji „Oluja“ 1995. godine kada je pri čišćenju ruševina u djelomice očuvanom istočnom krilu pronađeno je sedam neeksplodiranih velikih mina za razaranje zrakoplovnih pista. Uskoro se započelo s obnovom, a samostan je 2006. godine u potpunosti obnovljen i blagoslovljen.

Borna Marinić – HKR – Hrvatski katolički radio/Foto: Josip Ninković

Borna Marinić magistar je povijesti koji se niz godina bavi temom Domovinskog rata. Od 2013. uređuje i vodi Facebook stranicu Dogodilo se na današnji dan – Domovinski rat. Autor je više knjiga i dokumentarnih filmova na temu Domovinskog rata, a kao novinar radio je dvije godine u HRT-ovoj emisiji TV Kalendar. Od ožujka 2019. uređuje i vodi emisiju Domoljubne minute na Hrvatskom katoličkom radiju. Vlasnik je obrta CroHis kojim promiče vrijednosti Domovinskog rata.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja