Budi dio naše mreže

Oslobođeno selo Bastajski Brđani

Dana 13. studenog 1991. godine hrvatske snage u drugoj fazi operacije „Otkos 10“ oslobodile su selo Bastajski Brđani na daruvarskom ratištu.

/ Borna Marinić

Borbe su bile teške i uz puno žrtava. S prve linije bojišta u bjelovarsku bolnicu stigla je dojava kako ima ranjenih hrvatskih branitelja kojima je hitno potrebna pomoć. Doktor Anđelko Višić s kolegama je sjeo u sanitetsko vozilo i žurno krenuo u pomoć ranjenim pripadnicima 55. samostalnog bataljuna iz Bjelovara i 77. samostalnog bataljuna iz Grubišnog Polja. Dolaskom u Bastajske Brđane sanitetska ekipa zbrinula je ranjenike te krenula prema bazi. Putem je naišla na neprijateljsku zasjedu. Vozilo je izrešetano mitraljeskim mecima, a doktor Višić je poginuo na licu mjesta.

Anđelko Višić rođen je 29. studenog 1948. u Bjelovaru gdje je završio osnovnu školu i gimnaziju. Studij na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu završio je 1972. godine. Nakon pripravničkog staža počinje raditi na Internom odjelu bjelovarske bolnice. Godine 1981. završio je specijalizaciju Interne medicine u Zagrebu, a zatim i poslijediplomski studij gastroenterologije. Objavio je nekoliko stručnih radova iz područja gastroenterologije. Bio je oženjen i otac je dvoje djece. Početkom studenoga 1991. dragovoljno je pristupio u redove 55. samostalnog bataljuna. 

Istog dana 49 dobitnika Nobelove nagrade za mir potpisalo je peticiju kojom su pozvali međunarodne čimbenike da spriječe i zaustave rat, nasilje i ubijanje u Hrvatskoj. Također Nobelovci, koje su predvodili kemičari Robert Hubert, Linus Pauling i Manfred Eigen, pozvali su i ostale nobelovce da kažu “dosta” agresiji na Hrvatsku i pokolju nad hrvatskim narodom.

Najveći znanstvenici u velikom su se broju odazvali tom pozivu. Uz Huberta, Paulinga i Eigena, peticiju su potpisali bivši njemački kancelar i nobelovac Willy Brandt, južnoafrički nadbiskup Desmond Tutu, tibetanski vjerski poglavar Dalaj Lama i hrvatski kemičar Vladimir Prelog. U uglednom New York Timesu 14. siječnja 1992.  objavljen je “Apel za mir u Hrvatskoj”.

„Nasilje i uništavanje koje se zbiva u Hrvatskoj dosegnulo je stupanj kakav u Europi nije viđen još od Drugoga svjetskog rata. Mi ovim pozivom na mir tražimo od svih vlada, humanitarnih organizacija, svih žena i muškaraca da učine sve moguće kako bi se što prije zaustavilo ubijanje u Hrvatskoj.“, napisao je Ivo Banac u apelu kojeg je potpisalo 127 nobelovaca iz cijelog svijeta.

Borna Marinić – HKR – Hrvatski katolički radio/Foto: Josip Ninković

Borna Marinić magistar je povijesti koji se niz godina bavi temom Domovinskog rata. Od 2013. uređuje i vodi Facebook stranicu Dogodilo se na današnji dan – Domovinski rat. Autor je više knjiga i dokumentarnih filmova na temu Domovinskog rata, a kao novinar radio je dvije godine u HRT-ovoj emisiji TV Kalendar. Od ožujka 2019. uređuje i vodi emisiju Domoljubne minute na Hrvatskom katoličkom radiju. Vlasnik je obrta CroHis kojim promiče vrijednosti Domovinskog rata.

Ključne riječi:
Domovinski rat

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja