Budi dio naše mreže

Oslobođena Župa dubrovačka

Na današnji dan, 28. svibnja 1992. napokon je oslobođen čitav prostor Župe dubrovačke. Iako to nije označilo početak mira u tom kraju, žitelji Župe počeli su se polako vraćati na svoja spaljena i razrušena ognjišta.

/ Borna Marinić

Oslobođenjem Slanoga, Hrvatska vojska je uspješno okončala prvu fazu velike napadne operacije na zapadnoj dubrovačkoj bojišnici. Na koji način se agresor mislio povući najbolje govore dva ultimatuma, upućena 22. i 23. svibnja 1992. dubrovačkim vlastima i hrvatskim snagama, od gradonačelnika Trebinja „vojvode“ Božidara Vučurevića i jugo-armije. Tako je Vučurević prijetio da će „ukoliko hrvatske snage ne obustave sve napade na SAO Hercegovinu biti upotrijebljena sva sredstva i tući će se Dubrovnik.

„Upućujemo posljednje upozorenje i žestoko ćemo uzvratiti bez milosti, bez oklijevanja i bez biranja vatrenih sredstava po svemu što se zove hrvatsko. Dubrovnik ne samo što će ostati bez Starog grada, nego će i čitav biti bivši Dubrovnik.“. 

Kako bi potkrijepio svoje prijetnje, Dubrovniku je istog dana isključena struja nakon čega je ostao i bez vode. Tijekom posljednjih dana okupacije Dubrovačkog primorja, Rijeke dubrovačke i Župe dubrovačke s tog područja topnički su napadnuti Šipan, Lopud i Kalamota, a nisu prestajale ni provokacije prema prvim crtama obrane Grada. S obzirom na stalne aktivnosti neprijatelja, malo tko je očekivao da će jugo vojska na brzinu, 26. svibnja napustiti Mokošicu, a nedugo potom i uporišta na Strinčjeri i Žarkovici.

Napredovanje glavnine snaga Hrvatske vojske prisililo je agresora na napuštanje položaja s njegovih prilaza. Time je 163. brigadi omogućen izlazak iz Dubrovnika i prelazak u napadna djelovanja. Dana 27. svibnja 1992. njezini pripadnici ulaze u Osojnik i zauzimaju prostor do Grabovice, kao i Brgat, Postranje i Plat, dok su specijalne snage ušle u Orašac. Na današnji dan oslobođena je i Duboka Ljuta što je označilo konačno i potpuno oslobođenje Župe dubrovačke, ali se unatoč tome kao dan oslobođenja, a ujedno i dan općine slavi 26. svibnja. 

„Nakon oslobađanja Župe, koju je neprijatelj i nakon toga nastavio sustavno razarati, zatečeno je preko 300 spaljenih objekata, 1000 djelomično oštećenih i samo stotinjak kuća pošteđenih od potpunog uništenja. Slično stanje bilo je i sa župskim hotelima koji su prije rata brojili 5079 kreveta od kojih je gotovo 4000 opljačkano i uništeno“, pisala je Varina Jurica Turk za DuList.

Borna Marinić – HKR – Hrvatski katolički radio/Foto: Josip Ninković

Borna Marinić magistar je povijesti koji se niz godina bavi temom Domovinskog rata. Od 2013. uređuje i vodi Facebook stranicu Dogodilo se na današnji dan – Domovinski rat. Autor je više knjiga i dokumentarnih filmova na temu Domovinskog rata, a kao novinar radio je dvije godine u HRT-ovoj emisiji TV Kalendar. Od ožujka 2019. uređuje i vodi emisiju Domoljubne minute na Hrvatskom katoličkom radiju. Vlasnik je obrta CroHis kojim promiče vrijednosti Domovinskog rata.

Ključne riječi:
Župa dubrovačka

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja