Budi dio naše mreže

Operacija srpskih snaga "Koridor"

Na današnji dan 1992. srpske snage krenule su opću ofenzivu na području Bosanske Posavine poznatu pod nazivom operacija "Koridor". Prvo su se na udaru našla područja općine Doboja (sela Foča, Veliki Prnjavor, Johovac, Vranduk, Komarica i Bukovac) i Dervente (sela Velika Sočanica, Modran, Cer i Plehan). Posebno žestoke borbe vodile su se za selo Johovac o čemu svjedoče zapisi jednog od pripadnika Hrvatskog vijeća obrane koji su branili taj kraj.

/ Borna Marinić

Prenosimo izvorno svjedočanstvo objavljeno kao dio feljtona „Posavina me zvala“ koji su objavljeni na portalu Večernjeg lista:

“8. lipnja 1992. – u 6 sati ujutro otpočeo je zaista jak srpski napad, prvo jakom topničkom vatrom, zatim oklopno pješadijskim napadom. Nakon cjelodnevne borbe uspjeli smo zadržati linije i stabilizirati situaciju, mada smo pretrpjeli ozbiljne gubitke. Samo moja postrojba taj je dan imala jednog mrtvog i šest ranjenih. Opet dobivamo poziv iz zapovjedništva 103. brigade, kao i iz zapovjedništva u Slavonskom Brodu da se jedan dio moje postrojbe (skupa sa mnom) prebacimo na ugrožene linije na pravcima Kladar – Johovac – Kotorsko, gdje neke postrojbe 103. brigade HVO-a ne mogu zaustaviti srpski prodor. 

9. lipnja 1992. – došli smo na to područje i zatekli sličnu situaciju kao i na Tomasovu i Majića brdu; puno ranjenih, poginulih, defetističko napuštanje položaja od strane ponajprije pripadnika HV-a uslijed većih gubitaka i nezadovoljstva naredbama. Teška situacija, četnici ulaze u dio Johovca, ali nekako ih uspijevamo vratiti na početne položaje. Ipak, granatiranje je strašno. Trpimo ozbiljne gubitke, kako među bojovnicima, tako ponajviše među civilnim stanovništvom. Sami sebi govorimo ‘Dobrodošli u pakao’. Popuna streljivom bila je nedostatna, borimo se s onim što imamo i preko noći uzetim sa mrtvih četnika. Zaključak: ne dođe li nam uskoro pomoć u ljudstvu, a ponajprije u streljivu, plus topnička podrška – teško ćemo zadržati linije jer su bojovnici i branitelji doslovce iscrpljeni uslijed višednevnih teških borbi, a Srbi ubacuju sve jače i svježije snage, očito s planom da pod svaku cijenu zauzmu ovo područje. Slušamo nekakav srpski radio na kojemu njihov general Talić zapovijeda: ‘Hoću koridor do Vidovdana, makar bila kozja staza’. Dakle, saznali smo što je stvarni cilj srpskih snaga na ovom i području Bosanske Posavine.”

Operacija srpskih snaga “Koridor” kojoj je cilj bio povezati Banja Luku s istočnim dijelovima pod kontrolom Srba okončana je 6. listopada 1992. godine kada je pao Bosanski Brod.

Borna Marinić – HKR – Hrvatski katolički radio/Foto: Josip Ninković

Borna Marinić magistar je povijesti koji se niz godina bavi temom Domovinskog rata. Od 2013. uređuje i vodi Facebook stranicu Dogodilo se na današnji dan – Domovinski rat. Autor je više knjiga i dokumentarnih filmova na temu Domovinskog rata, a kao novinar radio je dvije godine u HRT-ovoj emisiji TV Kalendar. Od ožujka 2019. uređuje i vodi emisiju Domoljubne minute na Hrvatskom katoličkom radiju. Vlasnik je obrta CroHis kojim promiče vrijednosti Domovinskog rata.

Ključne riječi:
opeacija Koridor

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja