Budi dio naše mreže

Okupirane Čepikuće

Dana 24. studenog 1991. godine Jugoslavenska narodna armija okupirala je Čepikuće, selo u Dubrovačkom primorju uz samu granicu s Bosnom i Hercegovinom.

/ Borna Marinić

Još od 1. listopada kada je počela bitka za Dubrovnik, a još više od 4. listopada kada je okupirano Slano, Čepikuće su bile mjesto na kojem je agresorska vojska dva mjeseca lomila vrat. Čepikuće su postale mitsko i neosvojivo mjesto, a tome svjedoče i članci u podgoričkim novinama “Pobjeda” u kojima se za Čepikuće ustalio naziv “hercegovački Vukovar”. Novinar podgoričke „Pobjede“, Dražen Drašković, piše: 

„Kada smo prvi put čuli to ime ruke su nam bile na glavi, hvatale su nevjericu i bol kojima je naša svijest tražila odgovor na žrtve hercegovačkog rata. Tamo negdje u prvim danima oktobra. Od tada su nastavile da žive u svakom našem tekstu, u svakoj vojničkoj priči, u tužbalicama majki i leleku očeva. U našoj potrebi za osvetom, naravno. Čepikuće.”

Pad ovoga malog sela od tek 80 kućanstava, koji se dogodio za nove ofenzive JNA, 24. studenog 1991., dočekan je u Crnoj Gori s općim oduševljenjem. Zanimljivo, „Pobjeda“ je Čepikućama posvetila niz reportaža, a među vojnicima JNA s oduševljenjem se pjevalo „Oj, Tuđmane, jel’ moguće, padoše ti Čepikuće“ te se najavljivalo da kad su pale Čepikuće sve je ravno do Zagreba! Generala Radomira Eremiju, zapovjednika Titogradskog korpusa, general je Vladimir Boljević posebno pohvalio za to osvajanje: 

„Napad na Čepikuće, Vaše neposredno angažovanje i komandovanje tom akcijom, samo je jedan od primjera Vaše lične hrabrosti. Sa komandantom takvih osobita i kvaliteta bilo je zadovoljstvo izvršavati svaki zadatak.”.

Nakon pada Čepikuća i okupacije zapadnog dubrovačkog primorja neprijateljske snage su došle nadomak Stona. Plan JNA je bio okupacijom Stona prodrijeti na Pelješac čime bi strateški zaokružila i omogućila lakši prodor ostatku svojih snaga u dolinu Neretve. Ipak to se na svu sreću nije dogodilo, a već iduće godine hrvatske su snage krenule u protuudar. Jedan od prvih uspjeha u tim operacijama bilo je upravo oslobađanje sela Čepikuće 21. svibnja 1992. godine.

Borna Marinić

Borna Marinić magistar je povijesti koji se niz godina bavi temom Domovinskog rata. Od 2013. uređuje i vodi Facebook stranicu Dogodilo se na današnji dan – Domovinski rat. Autor je više knjiga i dokumentarnih filmova na temu Domovinskog rata, a kao novinar radio je dvije godine u HRT-ovoj emisiji TV Kalendar. Od ožujka 2019. uređuje i vodi emisiju Domoljubne minute na Hrvatskom katoličkom radiju. Vlasnik je obrta CroHis kojim promiče vrijednosti Domovinskog rata.

Ključne riječi:
Čepikuće

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja