Budi dio naše mreže

Nakon što su 12. studenoga okupirali Saborsko, u jutarnjim satima 16. studenoga 1991. JNA i srpski pobunjenici pokrenuli su iz više smjerova napad na odsječeni Slunj.

/ Borna Marinić

U grad napadan teškim topništvom prodrli su pješačko-oklopnim snagama s vojnog poligona, a zatim iz Slušnice i preko Popovca. Branitelji, njih oko 800, s nikakvim naoružanjem pred tenkovima bili su nemoćni. Nakon prodora tenkova u središte grada, presječene su obrambene linije, te su zapovjednici obrane donijeli odluku da po gustoj magli i kiši krenu u proboj prema Bosni i Hercegovini odnosno Bihaću, dok su neki preko vojnog poligona tražili put prema Ogulinu. Po ulasku u grad započela je pljačka i uništavanje. O slici grada, neposredno po okupaciji, ostavio je svjedočanstvo u PU Karlovačkoj Jure Jurašin-Strucaki: 

“Oko 16 sati 17. studenoga prošao sam kroz Slunj. Izgledao je grozno. Kroz centar se nije moglo prolaziti od ruševina, zapaljenih kuća, zgaženih automobila, srušenog drveća i materijala. To se ne može opisati. To se može samo doživjeti. Okolo tenkova kuće još u plamenu. Psi i mačke prelijeću preko ceste, pucketa vatra, širi se smrad, na krovovima strše samo dimnjaci. Napadači su znali koje su kuće hrvatske i te su palili.“

Mnogi Hrvati koji se nisu povukli pred nadolazećom vojskom ubrzo po okupaciji su maltretirani, pljačkani, zatvarani i ubijani. U Slunju je 1991. godine živio 1671 Hrvat, a u svibnju 1994. tek njih 14 koji su iz raznih razloga ostali u gradu. Križni put većine prognanog stanovništva slunjskog kraja nastavljen je četiri godine u progonstvu, a većina mještana bila je u Karlovcu.

Nakon okupacije Slunja branitelji su uspostavili obranu na crti Generalski Stol – Kamenica – Cerovac. Okupacija slunjskog kraja trajala je do kolovoza 1995. kad su okupatori u oslobodilačkoj operaciji “Oluja” natjerani u bijeg.

Borna Marinić

Borna Marinić magistar je povijesti koji se niz godina bavi temom Domovinskog rata. Od 2013. uređuje i vodi Facebook stranicu Dogodilo se na današnji dan – Domovinski rat. Autor je više knjiga i dokumentarnih filmova na temu Domovinskog rata, a kao novinar radio je dvije godine u HRT-ovoj emisiji TV Kalendar. Od ožujka 2019. uređuje i vodi emisiju Domoljubne minute na Hrvatskom katoličkom radiju. Vlasnik je obrta CroHis kojim promiče vrijednosti Domovinskog rata.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja