Budi dio naše mreže

Nestao Mladen Brleković

U rujnu 1991. godine, padom Petrinje, prva crta obrane postaje maleno selo s druge strane Kupe – Brest. Srbi ga nikada nisu osvojili, ali su znali prelaziti u manjim diverzantskim grupama na stranu Kupe pod kontrolom hrvatskih snaga. U jednoj takvoj akciji 1. lipnja 1995. godine zarobili su Mladena Brlekovića, pripadnika 12. domobranske pukovnije. Njegova sudbina do danas nije razjašnjena.

/ Borna Marinić

Pobunjeni Srbi preobučeni u uniforme Hrvatske vojske približili su se selu te zarobili Mladena Brlekovića koji je bio na straži. Pripadnici mirovnih snaga Ujedinjenih naroda – UNCRO-a gledali su sa svoje promatračnice na obali Kupe akciju zarobljavanja no nisu reagirali. Gumenim čamcem Mladen je prebačen na okupiranu stranu te su s njim hodali po Petrinji i hvalili se da su zarobili ustašu. Tukli su ga i maltretirali, a zatim odveli u tadašnju vojarnu „Vasilj Gaćeša“, a potom i u selo Vlahović kod Gline. Ondje ga je ispitivao zloglasni general Slobodan Tarbuk koji ga je predao vojnoj policiji.

U trenutku kada su ga zarobili, Mladen Brleković imao je 22 godine. On i supruga Jasenka, koja je bila trudna, imali su već jednog sina. Mladenovi su se roditelji ozbiljno zabrinuli kada se nije vraćao kući, a majka Ankica i njegov stariji brat pošli su ga tražiti. Našli su jedino tragove njegovih čizama u blatu te obavijestili policiju o nestanku. Lokalni čelnici uvjeravali su ih da će Mladen uskoro biti kod kuće. Za njega su planirali razmijeniti Peru Radetića iz Brđana kraj Sunje. Dokumenti s druge strane govore da je i predstavnik komisije za razmijene RSK Savo Štrbac također tražio da se ta razmjena dogodi no od svega nije bilo ništa. 

Radetića je hrvatska komisija za razmjene oslobodila „u znak dobre volje“ i on je otišao svojoj obitelji u Srbiju, a Mladena njegova nikada nije dočekala. Drugog dana operacije „Oluja“ viđen je u vojnom vozilu u selu Miočinovići kako ga odvoze u smjeru Bosne, a pokraj njega je bilo šest pripadnika vojne policije komande 39. Banijskog korpusa Srpske Vojske Krajine. Obitelj je našla svjedoka koji ga je vidio u Prijedoru, a postojale su informacije i da je odveden u logor u Banjoj Luci. Ipak Međunarodni Crveni križ nije ga pronašao u svojim evidencijama. 

Županijski sud u Zagrebu u odsustvu je 2014. godine za ubojstvo Mladena Brlekovića osudio Mirka Koreliju, Miroslava Peškira i Ranka Šimuliju. Osuđeni da su 5. kolovoza 1995. kao pripadnici srpskih paravojnih postrojbi, prethodno zarobljenog Mladena Brlekovića, zatočenog u zatvoru u Banskom Grabovcu, izveli iz zatvora, te ga iz neposredne blizine usmrtili hicima iz automatskih pušaka. Pravomoćna presuda osudila ih je na 7 godina zatvora no sva trojica nedostupna su hrvatskim vlastima te se nalaze na teritoriju Republike Srbije.

„Njegovu sliku nemam na zidu zato što ne bih mogla gledati njegove očice, a biti bolno svjesna toga da ga nema kraj mene. Kad za njega idem zapaliti lampaš, on se meni ugasi od moje silne želje da je živ. Dali bismo sve na svijetu da znamo pravu istinu gdje je naš sin. Suprug i ja smo se od svega razboljeli, a osim rada, puno me diže i vrijeme provedeno s mojim unucima. U Mladenovim sinovima vidim svojeg nestalog sina“, kazala je Mladenova majka Ankica u knjizi „Nestali“ Romane Bilešić i Danijele Mikole. Apeliramo, ako netko ima bilo kakve informacije o tome gdje se nalazi Mladen Brleković neka nazove 192 i o tome obavijesti policiju.

Borna Marinić – HKR – Hrvatski katolički radio/Foto: Josip Ninković

Borna Marinić magistar je povijesti koji se niz godina bavi temom Domovinskog rata. Od 2013. uređuje i vodi Facebook stranicu Dogodilo se na današnji dan – Domovinski rat. Autor je više knjiga i dokumentarnih filmova na temu Domovinskog rata, a kao novinar radio je dvije godine u HRT-ovoj emisiji TV Kalendar. Od ožujka 2019. uređuje i vodi emisiju Domoljubne minute na Hrvatskom katoličkom radiju. Vlasnik je obrta CroHis kojim promiče vrijednosti Domovinskog rata.

Ključne riječi:
Mladen Brleković

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja