Budi dio naše mreže

NA DANAŠNJI DAN Ratna luka Lora u hrvatskim rukama

Na današnji dan, 4. siječnja 1992. godine u večernjim satima posljednji pripadnici Jugoslavenske narodne armije napustili su ratnu luku Lora, jedan od najvećih simbola nekadašnje moći bivše jugomornarice.

/ Borna Marinić

Posljednji oficiri i vojnici iz Lore su isplovili trgovačkim brodovima “Sveti Stefan” i “Alba,” te vojnim transportnim brodom “PO 91” kojim je nekoliko dana ranije iz Bara, Visa i Lastova dovezeno 250 tona oružja i streljiva, koje je trebalo vratiti hrvatskoj Teritorijalnoj obrani. Bio je to jedan od uvjeta iz ranije potpisanog sporazuma u Žitniću o iseljavanju i odlasku pripadnika Jugoslavenske armije iz Splita. Ostale obveze odnosile su se na razminiravanje vojarne u Žrnovnici i ratne luke Lora, te podmirivanje komunalnih dugova.

Napuštanje Lore posljedica je poraza Jugoslavenske ratne mornarice sredinom studenog 1991. kada je izvršen napad s mora na Split. Tom prilikom jugomornaricu je dočekala neočekivana topovska vatra sa Šolte koja je oštetila razarač Split. Ratna flota bila je prisiljena povući se prema jugu, međutim tamo ih je dočekala još jača topnička vatra s Korčule i Pelješca. U pomoć je pristiglo i Jugoslavensko ratno zrakoplovstvo, ali uzalud. Na kraju su dva manja broda potopljena, osam ih je oštećeno, a srušena su i tri borbena zrakoplova. Jugomornarica se na koncu morala povući prema Visu i Boki Kotorskoj. U rukama jugovojske ostala je još samo ratna luka Lora, ali bez ratnih brodova.

Objekte u Lori preuzele su postrojbe Hrvatske ratne mornarice, koje su morale preuzeti i zadatak razminiravanja. Objekti u Lori bili su građevinski ispravni. No mornarički elektronski zavod bio je u cijelosti opljačkan, a preostali vozni park uglavnom uništen. Sve što se moglo odnijeti odneseno je, a ono što je preostalo oštećeno je ili uništeno. Lora, nekada oličenje vojničke urednosti postalo je ogromno smetlište. Pristanište u kojem su se vezivale podmornice, raketni čamci, topovnjače, torpedni i patrolni brodovi, jedrilice i školski brod “Galeb” bilo je pusto. Već 5. siječnja u Lori se zavijorila hrvatska zastava te se krenulo u obnovu baze. Danas je to jedina pomorska baza u Hrvatskoj i sjedište Hrvatske ratne mornarice.

Borna Marinić

Borna Marinić magistar je povijesti koji se niz godina bavi temom Domovinskog rata. Od 2013. uređuje i vodi Facebook stranicu Dogodilo se na današnji dan – Domovinski rat. Autor je više knjiga i dokumentarnih filmova na temu Domovinskog rata, a kao novinar radio je dvije godine u HRT-ovoj emisiji TV Kalendar. Od ožujka 2019. uređuje i vodi emisiju Domoljubne minute na Hrvatskom katoličkom radiju. Vlasnik je obrta CroHis kojim promiče vrijednosti Domovinskog rata.

Ključne riječi:
ratna luka lora

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja