Budi dio naše mreže

Oko osamsto gledatelja koji su se 14. siječnja 1991. godine okupili u Kutiji šibica, sportskoj dvorani na zagrebačkoj Trešnjevci, imali su privilegiju gledati prvu međunarodnu utakmicu hrvatske rukometne reprezentacije u novijoj povijesti. Tog dana Hrvatska je ugostila Japan u prijateljskoj utakmici koja je i završila prijateljskim rezultatom 23-23.

/ Borna Marinić

„Zašto Japan? Hrvatsko-japansko društvo je zaslužno za to. Bilo je ludilo u dvorani, sve puno, zastave, navijanje.“, kazao je mnogo godina kasnije Tonči Peribonio, jedan od 14 izabranika izbornika Josipa Milkovića, uglavnom igrača Rukometnog kluba Zagreb koji je te godine osvojio i prvenstvo Jugoslavije. Pored Peribonia u povijest su se upisali Patrik Ćavar, Vlado Šola, Goran Stojanović, Ivica Obrvan, Nenad Kljajić, Iztok Puc, Ratko Tomljanović, Bruno Gudelj, Željko Zovko, Stjepan Obran, Tomislav Farkaš, Robert Ipša, i Ivo Glavinić. 

„Bio sam sa Zagrebom u Njemačkoj kad je stigao poziv. Reprezentacija je okupljena na brzinu, u jedan dan. Bila je to posebna utakmica za sve, toliko naboja“, prisjetio se Patrik Ćavar koji je s osam golova bio najbolji strijelac Hrvatske u toj utakmici.

Zanimljivo, baš kao što su nogometnu reprezentaciju Hrvatske u prvoj međunarodnoj utakmici u novijoj povijesti protiv SAD-a, u listopadu 1990., predstavljala i dvojica stranaca – Slovenac Gregor Židan i Kosovar Kujtim Shalla, tako su dvojica stranaca odigrala ovu povijesnu utakmicu u dresu rukometne reprezentacije. Srbin Goran Stojanović, uspješni rukometni golman koji je onodobno igrao za Zagreb te Slovenac Iztok Puc. Puc je svojedobno bio jedan od najboljih svjetskih rukometaša, a u dresu hrvatske reprezentacije ušao je u povijest osvojivši pritom i zlato na Olimpijskim igrama u Atlanti 1996. godine. Legendarnom „Žogi“, kako su ga zvali Grad Zagreb podigao je spomen ploču upravo na ulazu u dvoranu Kutija šibica u kojoj se odigrala povijesna utakmica.

Nakon ove utakmice, hrvatska rukometna reprezentacija okupila se i na ljeto 1991. gdje je odigrala turnir u Sjedinjenim Američkim Državama. Iako je u siječnju 1992. Hrvatski olimpijski odbor primljen u Međunarodni olimpijski odbor, a Hrvatski rukometni savez u travnju iste godine postao članom Međunarodne rukometne federacije, hrvatska rukometna reprezentacija nije se smjela natjecati na Olimpijskim igrama u Barceloni. Zato je na idućim ljetnim Olimpijskim igrama u Atalanti osvojila zlato te pokazala svima da joj je mjesto u samoj eliti svjetskog rukometa što je do danas dokazala mnogo puta osvojivši niz medalja na velikim natjecanjima, piše 24sata.

Borna Marinić

Borna Marinić magistar je povijesti koji se niz godina bavi temom Domovinskog rata. Od 2013. uređuje i vodi Facebook stranicu Dogodilo se na današnji dan – Domovinski rat. Autor je više knjiga i dokumentarnih filmova na temu Domovinskog rata, a kao novinar radio je dvije godine u HRT-ovoj emisiji TV Kalendar. Od ožujka 2019. uređuje i vodi emisiju Domoljubne minute na Hrvatskom katoličkom radiju. Vlasnik je obrta CroHis kojim promiče vrijednosti Domovinskog rata.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja