Budi dio naše mreže

Neposredno prije početka balvan revolucije, 13. kolovoza 1990., delegacija Srba iz Hrvatske, koju su sačinjavali Milan Babić, David Rastović i Bogoljub Popović, posjetila je u Beogradu predsjednika Predsjedništva SFRJ Borisava Jovića, piše povjesničarka Janja Sekula za Braniteljski.hr.

/ Borna Marinić

Delegacija je tvrdila da su nakon dolaska HDZ-a na vlast Srbi u Hrvatskoj ugroženi te da su međunacionalni odnosi toliko pogoršani da bi mogli prerasti u fizičke sukobe. Srbi su stoga, kako izvještava delegacija, konstituirali Srpski sabor i Zajednicu općina Sjeverne Dalmacije i Like, „a kao odgovor na formiranje etnički čistih milicijskih jedinica formiraće svoju miliciju. Postojeća milicija u srpskim općinama odbiće, po svaku cenu, nove oznake na uniformama, jer smatraju da su one ustaške.”

Navode i da se u sredinama u kojima žive Srbi organiziraju seoske straže „kako bi se zaštitili od napada i provokacija”, pri čemu posebno upozoravaju na „organizovanje etnički čistih policijskih snaga za koje tvrde da su proustaškog karaktera i da im je krajnji cilj ponovno klanje Srba”.

Istaknuli su i da se situacija toliko zaoštrila da bi mogla prerasti u građanski rat. Očito su čelnici pobunjenih Srba planirali isprovocirati sukobe s policijom i tražili su pritom podršku predsjednika Predsjedništva SFRJ u sukobima koji će uslijediti. Samo nekoliko dana kasnije dolazi do sukoba o kojima je delegacija govorila.

Borna Marinić

Borna Marinić magistar je povijesti koji se niz godina bavi temom Domovinskog rata. Od 2013. uređuje i vodi Facebook stranicu Dogodilo se na današnji dan – Domovinski rat. Autor je više knjiga i dokumentarnih filmova na temu Domovinskog rata, a kao novinar radio je dvije godine u HRT-ovoj emisiji TV Kalendar. Od ožujka 2019. uređuje i vodi emisiju Domoljubne minute na Hrvatskom katoličkom radiju. Vlasnik je obrta CroHis kojim promiče vrijednosti Domovinskog rata.

 

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja