Budi dio naše mreže

NA DANAŠNJI DAN 1993. osvanuo neobičan oglas za posao: "Pume" traže profesionalce

U Varaždinu je u prosincu 1992. godine osnovana 7. gardijska brigada Hrvatske vojske „Pume“. Okosnicu te postrojbe činili su prekaljeni ratnici 5. bojne 1. gardijske brigade „Tigrova“. Na tim temeljima trebalo je izgraditi jaku brigadu. Osim što je novu brigadu trebalo odgovarajuće opremiti, uskoro je krenula i popuna ljudstvom iz lokalnih postrojbi na sjeverozapadu Hrvatske.

/ Borna Marinić

Ministarstvo obrane pokrenulo je javne natječaje, a Služba za informativno-političku djelatnost do tada neviđenu kampanju u kojoj se pozivalo sve muškarce od 19 do 35 godina koji su odslužili vojni rok u JNA ili Hrvatskoj vojsci, a državljani su Republike Hrvatske da se prijave u njihov profesionalni sastav.

Kampanja je uglavnom vođena plakatima i putem lokalnih sredstava javnog informiranja, ali i šire. Tako je neobičan oglas za posao osvanuo 9. siječnja 1993. godine u Večernjem listu pod naslovom „Pume“ traže profesionalce:

„Ponuda glasi: Ako ste željni stjecanja novih spoznaja i znanja u vojnim vještinama pristupite u naše postrojbe. Ako ste u potrazi za životnim djelatnim opredjeljenjem i želite svladavati svakodnevne izazove, mi Vam pružamo izvanredne prednosti da s olakšanjem iščekujete budućnost. Primljeni će dobiti vrhunsku profesionalnu vojnu obuku, a mogu se usavršavati u vojnim specijalnostima, elektronici, kompjutorima, najsuvremenijim komunikacijama.“

Najprivlačniji dio iz pregršti obećanja Zapovjedništva brigade svakako je bio „izuzetno stimulativna plaća u odnosu na ostali djelatni sastav.“ Nije trebalo dugo čekati, na poziv se prijavio velik broj ljudi. Bili su to uglavnom pripadnici 103. krapinske, 104. varaždinske, 105. bjelovarske, 117. koprivničke, samostalne bojne iz Čakovca i drugih rodovskih postrojbi s tog područja. Osim njih bilo je prijavljenih i iz Zagreba i iz drugih krajeva Hrvatske.

Za potpisati profesionalni ugovor trebalo je ispuniti niz uvjeta – od zahtjevnih liječničkih pregleda i psiholoških testova do suglasnosti dotadašnjih zapovjednika za odlazak u „Pume“ kod aktivnih vojnika. Zbog toga mnogi prijavljeni nisu uspjeli ući u sastav brigade koja se prometnula u elitnu gardijsku postrojbu spremnu za izvršavanje najtežih ratnih zadataka.

Borna Marinić

Borna Marinić magistar je povijesti koji se niz godina bavi temom Domovinskog rata. Od 2013. uređuje i vodi Facebook stranicu Dogodilo se na današnji dan – Domovinski rat. Autor je više knjiga i dokumentarnih filmova na temu Domovinskog rata, a kao novinar radio je dvije godine u HRT-ovoj emisiji TV Kalendar. Od ožujka 2019. uređuje i vodi emisiju Domoljubne minute na Hrvatskom katoličkom radiju. Vlasnik je obrta CroHis kojim promiče vrijednosti Domovinskog rata.

 

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja