Budi dio naše mreže

NA DANAŠNJI DAN 1992. strašan zločin u Petrinji; 2016. preminuo general bojnik Ivo Jelić

Na današnji dan 1992. godine u selu Jošavica u blizini Petrinje dogodio se strašan zločin - ubijeni su 48-godišnja Paula i 43-godišnji Stjepan Cindrić. Nakon okupacije Petrinje u rujnu 1991. bračni par Cindrić, inače ugledni stomatolozi, ostao je živjeti u gradu izložen stalnim prijetnjama.

/ Borna Marinić

Prijetnje su se ostvarile 6. siječnja 1992. kada su im u večernjim satima na vrata pokucali pripadnici paravojne srpske formacije Dragan Perenčević i Slobodan Mutić koji su ih odvezli u Jošavicu i ondje ubili hicima iz vatrenog oružja.

Mutić je uhićen u SAD-u u kojeg je pobjegao 1999. godine. Pritom je lagao emigrantskom uredu o svojoj prošlosti i zbog toga je 2016. osuđen na dvije godine zatvora te je početkom 2018. izručen Hrvatskoj gdje mu se sudilo za ubojstvo bračnog para Cindrić (koje je priznao pred američkim državnim odvjetnikom) te djevojke Aleksandre Živković pod sumnjom da joj je 1993. godine, nakon što je prekinula s njim, ispalio hitac u glavu. Optužnica je u veljači 2017. godine podignuta i protiv Dragana Perenčevića na Županijskom sudu u Zagrebu. Suđenje je završeno u prosincu 2019., a Perenčević je u odsutnosti osuđen na 15 godina zatvora zbog ubojstva supružnika Cindrić i obitelji Križević. Istom presudom drugookrivljeni Mutić oslobođen je krivnje i pušten na slobodu.

Na današnji dan 2016. godine preminuo je prvi zapovjednik 4. gardijske brigade Hrvatske vojske – general bojnik Ivo Jelić. Rođen je u Liègeu u Belgiji 1941. godine, a s obitelji se u Hrvatsku vraća 1947. godine. Nakon demokratskih promjena u Hrvatskoj, uključuje se u osnivanje 4. gardijske brigade ZNG te na dan njezina osnivanja, 28. travnja 1991. godine postaje njezin prvi zapovjednik. Te godine istaknuo se kao jedan od zapovjednika obrane Zadra i njegovog zaleđa. Na dužnosti zapovjednika 4. gardijske brigade ostao je do lipnja 1992. kada prelazi u Hrvatsku ratnu mornaricu gdje obnaša dužnost savjetnika zapovjednika HRM-a za kopnenu vojsku do siječnja 1993. godine kada odlazi u mirovinu.

“Branite svoja ognjišta, vi ste na svome, ali nikad nikome, pogotovo ratnom zarobljeniku, ne činite ono što ne biste htjeli da netko s druge strane vama učini. Budite časni ljudi, pravi vojnici”, bio je naputak s kojim se obraćao vojnicima i suradnicima za vrijeme Domovinskog rata. Nakon rata napisao je knjigu “Čovjek i rat” o stvaranju i djelovanju 4. gardijske brigade pod njegovim zapovjedništvom.

Borna Marinić

Borna Marinić magistar je povijesti koji se niz godina bavi temom Domovinskog rata. Od 2013. uređuje i vodi Facebook stranicu Dogodilo se na današnji dan – Domovinski rat. Autor je više knjiga i dokumentarnih filmova na temu Domovinskog rata, a kao novinar radio je dvije godine u HRT-ovoj emisiji TV Kalendar. Od ožujka 2019. uređuje i vodi emisiju Domoljubne minute na Hrvatskom katoličkom radiju. Vlasnik je obrta CroHis kojim promiče vrijednosti Domovinskog rata.

Ključne riječi:
Ivo Jelić

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja