Budi dio naše mreže

Među brigadama Zbora narodne garde osnovana i 107. brigada "Vukovi s Drave"

Na današnji dan, 28. lipnja 1991. godine osnovano je nekoliko brigada unutar tadašnjeg Zbora narodne garde. Jedna od njih bila je i 107. brigada "Vukovi s Drave".

/ Borna Marinić

Tog dana ministar obrane Republike Hrvatske, general Martin Špegelj uslijed pogoršane sigurnosne situacije u istočnoj Slavoniji naložio je Sekretarijatu za narodnu obranu općine Valpovo da smjesta izvrši mobilizaciju 107. rezervne brigade Zbora narodne garde. Brigada je u početku imala četiri bojne i to po jednu iz Valpova, Donjeg Miholjca, Našica i Đakova. Izdvajanjem pojedinih bojni od kojih su nastale nove brigade, 107. brigada ostaje na tri bojne, i to dvije iz Valpova te jedne iz Donjeg Miholjca.

Najveći problem u početku je bilo naoružanje koje je nedostajalo za obranu dugačke crte koju je brigada trebala braniti. Nakon pada niza vojarni na području djelovanja brigade i karaula uz Dravu, u rujnu 1991. godine, brigada se značajno naoružala te je bila spremna za nove izazove. Djelovala je u sklopu Operativne zone Osijek držeći dugu crtu bojišnice uz rijeku Dravu preko koje se nalazila okupirana Baranja. Najveći i najteži zadatak 107. brigada imala je 1992. godine u operaciji “Baranja” kojom je trebao biti oslobođen taj dio okupiranog teritorija Republike Hrvatske. 

Operacija je otpočela 3. travnja u 5:45 sati ujutro. Napadom na pobunjeničke položaje u Baranji, 107. brigada potpuno je iznenadila neprijatelja. Preko Drave su ubrzo prevezeni tenkovi, oklopni transporteri te topništvo za neposrednu potporu. U samo pet sati napadnoga djelovanja zauzeto je oko 70% nasipa u Baranjskom trokutu, a ostala područja bila su pred oslobađanjem. Unatoč značajnom uspjehu stigla je zapovijed zapovjednika Operativne zone Osijek, Karla Gorinšeka, za povlačenje. U operaciji „Baranja“ poginulo je 15 pripadnika 107. brigade, a 77 ih je ranjeno. 

U jesen 1992. godine 107. brigada Hrvatske vojske je demobilizirana. Dio ljudstva prešao je u 3. i 5. gardijsku brigadu Hrvatske vojske, dok je dio završio u pričuvnim brigadama koje nisu demobilizirane poput 132. našičke brigade Hrvatske vojske. U Domovinskom ratu život je na oltar Domovine položilo 40 pripadnika 107. brigade Hrvatske vojske.

Borna Marinić – HKR – Hrvatski katolički radio/Foto: Josip Ninković

Borna Marinić magistar je povijesti koji se niz godina bavi temom Domovinskog rata. Od 2013. uređuje i vodi Facebook stranicu Dogodilo se na današnji dan – Domovinski rat. Autor je više knjiga i dokumentarnih filmova na temu Domovinskog rata, a kao novinar radio je dvije godine u HRT-ovoj emisiji TV Kalendar. Od ožujka 2019. uređuje i vodi emisiju Domoljubne minute na Hrvatskom katoličkom radiju. Vlasnik je obrta CroHis kojim promiče vrijednosti Domovinskog rata.

Ključne riječi:
Zbor narodne garde

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja