Budi dio naše mreže

Jedan od najstravičnijih zločina u Domovinskom ratu dogodio se na današnji dan, 16. kolovoza 1991. godine u selu Pecki kraj Petrinje.

/ Borna Marinić

Pecki, maleno selo na Banovini u vihoru rata postalo je prva crta obrane nakon što su Srbi sredinom srpnja ’91. okupirali niz sela južno od Petrinje. U takvim okolnostima hrvatski civili napuštaju zaseok Bjelovac iznad kojeg su hrvatske snage uspostavile obrambene položaje. S druge strane nalazila su se uporišta pobunjenih Srba – Gornja i Donja Bačuga te Luščani. Kako Srbi nisu ulazili u zaseok, Hrvati su odlazili povremeno u njega nahraniti stoku te obići nekolicinu mještana koja nije napustila svoje kuće.

Tako su 16. kolovoza 1991. u popodnevnim satima selo otišla obići četvorica pripadnika pričuvnog sastava MUP-a Republike Hrvatske – braća Ivica i Andrija Bugarin te braća Đuro i Mato Horvat. Izvršili su izviđanje i obišli stoku te su se spremali na povratak na položaje kada su napadnuti od strane domaćih pobunjenih Srba. Andrija Bugarin jedini se uspio spasiti bijegom dok su trojica hrvatskih branitelja svirepo ubijeni. Ipak oni nisu bili jedine žrtve ovog krvavog pohoda. U podrumu svoje kuće ubijen je civil Stjepan Horvat koji se ondje nalazio s psihički bolesnom kćeri Marijom. Ubijen je hicima kroz vatra podruma, a Marija je čudom preživjela.

Hrvatske snage idućeg jutra ušle su u selo gdje su ih dočekali stravični prizori. Osim što su imali rane od vatrenog oružja, svoj trojici branitelja, zločinci su nanijeli i ozlijede hladnim oružjem. Mati Horvatu je odsječeno pola lica sjekirom, Đuri Horvatu nos i prsti jedne ruke, a lvanu Bugarinu izvadili su srce i odsjekli ruku. Nakon ovog događaja i posljednji civili napustili su svoje kuće, a Srbi su zaseok uskoro opljačkali i spalili. Tjedan dana kasnije u selo Pecki došao je predsjednik Republike Hrvatske Franjo Tuđman posjetivši branitelje kako bi im podigao moral i informirao se o stanju na prvoj crti bojišnice.

Za ovaj masakr u odsutnosti su na 20 godina zatvora, što je tada bila najveća moguća kazna, 1993. osuđeni Srbi iz sela Jošavica Nikola Radišević „Tito“, Simo Plavljanić, Dušan Paunović i Jovo Zubanović. Državno odvjetništvo Republike Hrvatske 2009. uputilo je prijedlog Vrhovnom sudu Republike Hrvatske da ukine presudu što je Vrhovni sud i prihvatio jer se osuđujuća presuda temelji na iskazu koji se ne može koristiti kao dokaz u kaznenom postupku. Optužnica je izmijenjena te je 2009. počelo novo suđenje spomenutoj četvorici. Ipak DORH je uskoro odustao od optužnice tako da za ovaj zločin nitko nije osuđen niti je kazneno odgovarao.

Borna Marinić – HKR – Hrvatski katolički radio/Foto: Josip Ninković

Borna Marinić magistar je povijesti koji se niz godina bavi temom Domovinskog rata. Od 2013. uređuje i vodi Facebook stranicu Dogodilo se na današnji dan – Domovinski rat. Autor je više knjiga i dokumentarnih filmova na temu Domovinskog rata, a kao novinar radio je dvije godine u HRT-ovoj emisiji TV Kalendar. Od ožujka 2019. uređuje i vodi emisiju Domoljubne minute na Hrvatskom katoličkom radiju. Vlasnik je obrta CroHis kojim promiče vrijednosti Domovinskog rata.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja