Budi dio naše mreže

Za povijest hrvatskog nogometa 17. listopad 1990. godine jedan je od najvažnijih datuma. Tog dana hrvatska nogometna reprezentacija odigrala je protiv Sjedinjenih Američkih Država prvu utakmicu u svojoj novijoj povijesti pobijedivši 2-1.

/ Borna Marinić

Izbornik hrvatske reprezentacije bio je Dražan Jerković koji je imao nezahvalan zadatak okupiti nogometaše koji bi odigrali tu utakmicu. Naime Jugoslavenski nogometni savez u pokušaju sprječavanja utakmice zaprijetio je da će kazniti sve nogometaše uz Jugoslavenske lige koji nastupe na utakmici protiv SAD-a. Izbornik Jerković je, da bi izbjegao eventualne kazne, momčad sastavio uglavnom od igrača koji su tada već igrali izvan Hrvatske. Zlatka Vujovića, Tomislava Ivkovića, Srećka Bogdana, Harisa Škoru i Davora Jozića unatoč njihovim osobnim željama za sudjelovanjem njihovi klubovi nisu pustili na utakmicu jer nisu imali tu obvezu, s obzirom se utakmica nije igrala u terminu predviđenom za nastupe reprezentacija.

Vlado Kasalo je došao na utakmicu bez dozvole kluba i za to je po povratku platio klupsku kaznu od 25 tisuća njemačkih maraka, a Aljoša Asanović je također imao problem s klubom, francuskim Metzom, koji je imao važnu utakmicu četiri dana poslije, ali je uspio nagovoriti vlasnika kluba da mu ustupi mali privatni zrakoplov kako bi došao na utakmicu i zanimljivo je da je morao izaći u 58. minuti utakmice samo zato da bi stigao na zrakoplov, koji je morao sletjeti nazad u Francusku do ponoći. U knjizi „Vatreni lakat“ prisjetio se trenutka kada je dobio poziv:

„Dobivši poziv za hrvatsku reprezentaciju i ja sam postajao istinski hrvatski dragovoljac. Što će se sve poslije događati s hrvatskom državom, nisam mogao ni slutiti. Kao što nisam mogao slutiti do kojih će se sportskih visina vinuti hrvatska nogometna vrsta koja se tih dana tek osnivala na nevjerojatno entuzijastičan način. Kad se svega toga prisjetim preplave me toplina i dragost. Sve je tada počelo. U jesen 1990.“

Utakmica je odigrana u sklopu proslave vraćanja na glavni zagrebački Trg spomenika banu Jelačiću koji je odande uklonjen 1947. godine. Neposredno prije početka zajedno s navijačima Tomislav Ivčić otpjevao je pjesmu „Ustani bane“ i doveo atmosferu na rub usijanja. Upravo je Aljoša Asanović bio strijelac prvog pogotka koji je u 27. minuti zatresao prepune tribine maksimirskog stadiona na kojemu se okupilo oko 30 tisuća sretnika koji su uspjeli ugrabiti ulaznicu za povijesni meč. Četiri minute poslije Ivan Cvjetković je povećao vodstvo na 2:0, a oba su pogotka postignuta uz asistenciju Marka Mlinarića. Tim je rezultatom završilo prvo poluvrijeme. U drugom poluvremenu, reprezentacija SAD-a pogotkom u 80. minuti utakmice ostvarila je konačni rezultat 2:1.

Četrnaestorica igrača koji su prvi ponijeli hrvatski dres s crveno-bijelom šahovnicom bili su Dražen Ladić, Tonči Gabrić, Zoran Vulić, Darko Dražić, Drago Čelić, Vlado Kasalo, Saša Peršon, Grega Židan, Kujtim Shalla, Ivan Cvjetković, Aljoša Asanović, Mladen Mladenović, Marko Mlinarić te kapetan Zlatko Kranjčar.

Borna Marinić – HKR – Hrvatski katolički radio/Foto: Josip Ninković

Borna Marinić magistar je povijesti koji se niz godina bavi temom Domovinskog rata. Od 2013. uređuje i vodi Facebook stranicu Dogodilo se na današnji dan – Domovinski rat. Autor je više knjiga i dokumentarnih filmova na temu Domovinskog rata, a kao novinar radio je dvije godine u HRT-ovoj emisiji TV Kalendar. Od ožujka 2019. uređuje i vodi emisiju Domoljubne minute na Hrvatskom katoličkom radiju. Vlasnik je obrta CroHis kojim promiče vrijednosti Domovinskog rata.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja