Budi dio naše mreže

Heroj Domovinskog rata Marko Mujan preminuo na današnji dan 1995.

Na današnji dan, 11. svibnja 1995. godine, od posljedica ranjavanja na prvoj crti istočno-slavonskog ratišta, preminuo je heroj Domovinskog rata Marko Mujan.

/ Borna Marinić

Poručnik Marko Mujan rođen je 24. lipnja 1966. godine u Vinkovcima, a živio je i odrastao u selu Rokovci. Godine 1990. dragovoljno pristupa postrojbama MUP-a, a zatim u travnju 1991. godine, osnivanjem Zbora narodne garde u Vinkovcima, prelazi u djelatni sastav 1. satnije 2. bojne 3. gardijske brigade “Kune”.

S “Kunama” prolazi sva ratišta na kojima je ta gardijska brigada sudjelovala 1991. i 1992. godine. Između ostalih sudjelovao je u obrani sela Jarmina, kukuruznog puta prema Vukovaru, sela Nuštar i na ratištima u Bosanskoj Posavini. U listopadu 1992. godine sa svojom postrojbom prelazi u 5. gardijsku brigadu “Sokolovi” s kojom sudjeluje u obrani Zadarskog zaleđa u operaciji “Maslenica” te u više navrata odlazi na ratište Južnog bojišta. Nakon ustrojavanja Obučnog središta gardijskog desantnog pješaštva “Damir Tomljanović – Gavran” u Šepurinama, tijekom 1994. godine kao polaznik prve generacije odlazi u kamp gdje završava obuku za zapovjednika voda – satnije.

Tijekom operacije “Bljesak” sa svojom postrojbom sudjeluje u ojačavanju prve crte bojišnice u Istočnoj Slavoniji u selu Komletinci prema okupiranim naftnim bušotinama u selu Đeletovci. Okupirane naftne bušotine u Đeletovcima u to vrijeme čuvali su „arkanovci“ koji su svakodnevno provocirali naše postrojbe snajperskom vatrom. Na borbenom položaju Perin stan u selu Komletinci dana 4. svibnja 1995. snajeperskim metkom Marko je teško ranjen i od posljedica ranjavanja preminuo je 11. svibnja 1995. godine.

U postrojbama Zbora narodne garde odnosno Hrvatske vojske Marko Mujan je obnašao dužnosti zapovjednika desetine i voda. Odlikovala ga je velika hrabrost i požrtvovnost za svoje suborce, a bio je omiljen i poštovan u svakoj postrojbi. Markova smrt duboko je potresla njegove suborce s kojima je bio od prvog dana Domovinskog rata, a preživjeli ga se s tugom i ponosom i danas sjećaju.

Borna Marinić – HKR – Hrvatski katolički radio/Foto: Josip Ninković

Borna Marinić magistar je povijesti koji se niz godina bavi temom Domovinskog rata. Od 2013. uređuje i vodi Facebook stranicu Dogodilo se na današnji dan – Domovinski rat. Autor je više knjiga i dokumentarnih filmova na temu Domovinskog rata, a kao novinar radio je dvije godine u HRT-ovoj emisiji TV Kalendar. Od ožujka 2019. uređuje i vodi emisiju Domoljubne minute na Hrvatskom katoličkom radiju. Vlasnik je obrta CroHis kojim promiče vrijednosti Domovinskog rata.

Ključne riječi:
Domoljubne minute Marko Mujan

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja