Budi dio naše mreže

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske general Janko Bobetko bio je omiljen među vojnicima. Jedan od razloga bio je i taj što je mnogo vremena provodio među njima, na terenu. Tako je na današnji dan, 13. srpnja 1994. godine stigao u nadzor i posjet 7. gardijskoj brigadi Hrvatske vojske „Pume“.

/ mp

Tom prigodom, Janko Bobetko najavio je „Pumama“ da se pripreme za konačne operacije jer neprijatelj ne planira nikakvo primirje. Bio je to jasan nagovještaj vojnog rješenja oslobađanja okupiranih krajeva Republike Hrvatske. On je realiziran iduće godine kroz operacije „Bljesak“ i „Oluja“. Tada se do Knina planiralo preko Miljevačkog platoa i Promine no u međuvremenu od te se ideje odustalo zbog kasnijih napredovanja hrvatskih snaga na Dinari. U njima su značajnu ulogu uz 4. gardijsku brigadu odigrali upravo i pripadnici 7. gardijske brigade „Pume. Ipak, često se zaboravlja da je u tim napredovanjima svoju ulogu imala i 1. gardijska brigada „Tigrovi“.

Upravo na današnji dan 1995. godine 1. bojnu 1. gardijske brigade koja je u operaciji „Skok – 2“ sudjelovala u oslobađanju Livanjskog polja zamijenili su suborci iz 3. bojne. Zapovjedno mjesto Bojne nalazilo se u selu Čitluk podno Šatora. Na potezu od Šatora, preko Staretine, pa sve do Golije, neprijatelj je utvrđivao crtu obrane svjestan mogućih skorih napada snaga Hrvatske vojske i Hrvatskog vijeća obrane.

Oni su započeli 25. srpnja 1995. te su poznati kao operacija „Ljeto ’95“. U njoj je 3. bojna „Tigrova“ odradila značajan posao. Djelovala je u dva pravca – 1. satnija kretala se u pravcu Bjekića kose, po dubini, dok su 2. i 3. satnija djelovale smjerom Javorova kosa, po dubini na smjeru prema Glamoču. Nažalost, zbog izostanka topničke potpore i dobre utvrđenosti neprijatelja napad nije uspio iz prve, a bojna je imala i petoricu ranjenih, od kojih trojicu teže.

Ipak, ojačana vodovima specijalnih postrojbi Antiterorističke grupe Vojne policije HVO-a i HV-a te uz pomoć oklopništva i topništva 28. srpnja Bojna je izbila na komunikaciju Halapić – Glamoč te se spojila s 1. Hrvatskim gardijskim zdrugom i organizirala aktivnu obranu. U međuvremenu 4. i 7. brigada zauzele su Bosansko Grahovo. Time su ostvareni preduvjeti za konačno oslobađanje Knina koje je započelo tjedan dana kasnije.  

Borna Marinić – HKR – Hrvatski katolički radio/Foto: Josip Ninković

Borna Marinić magistar je povijesti koji se niz godina bavi temom Domovinskog rata. Od 2013. uređuje i vodi Facebook stranicu Dogodilo se na današnji dan – Domovinski rat. Autor je više knjiga i dokumentarnih filmova na temu Domovinskog rata, a kao novinar radio je dvije godine u HRT-ovoj emisiji TV Kalendar. Od ožujka 2019. uređuje i vodi emisiju Domoljubne minute na Hrvatskom katoličkom radiju. Vlasnik je obrta CroHis kojim promiče vrijednosti Domovinskog rata.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja