Budi dio naše mreže

Četvrti dan VRO "Oluje" - oslobođena Udbina

Na današnji dan, četvrtog dana Oluje 7. kolovoza 1995. godine, 9. gardijska brigada oslobodila je Udbinu. Nakon toga, snage Zbornog područja Gospić nastavile su napredovanje iz više pravaca prema Donjem Lapcu, prema kojem su već iz smjera Bruvna napredovale snage specijalne policije koje su se na prijevoju Otrić spojile s 4. gardijskom brigadom „Pauci“.

/ Borna Marinić

Donji Lapac uspješno je oslobođen u ranim popodnevnim satima. Uskoro su snage specijalne policije nastavile napredovanje prema Boričevcu i Kulen Vakufu te u večernjim satima izbile na državnu granicu na rijeci Uni. Istovremeno, na drugom kraju Like, spojile su se na pravcu Bunić – Debelo Brdo – Pećani – Jošani – zrakoplovna luka Udbina snage 9. gardijske brigade „Vukovi“ i 154. domobranske pukovnije čime je pod nadzor stavljeno čitavo Krbavsko polje.

Tog dana, napokon je probijena obrana Srpske vojske Krajine potpomognute s Vojskom Republike Zapadna Bosna na Turnju kod Karlovca nakon čega su snage 110. domobranske pukovnije i 104. brigade nastavile napredovati prema Vojniću u kojeg ulaze u ranim popodnevnim satima.

Navečer se na tiskovnoj konferenciji novinarima i javnosti obratio ministar obrane Republike Hrvatske Gojko Šušak kazavši između ostaloga:

„Vojna operacija Oluja ’95 u bivšim sektorima sjever i jug je završena, a ustavno-pravni poredak i nadzor nad tim hrvatskim područjima danas u 18 sati potpuno su uspostavljeni.“

Bila je to konačna potvrda da pobjeda hrvatskih snaga nije upitna, no ostalo je još nekoliko mjesta koja su oslobođena tek idućih dana poput Vrginmosta i Dvora na Uni. Naime, unatoč zapovjedi načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske generala Zvonimira Červenka na prekid vatre na širem području Vojnić – Vrginmost – Glina – Kostajnica – Dvor nije došlo do predaje 21. kordunskog korpusa, pa je zapovijed povučena. Stoga su borbena djelovanja nastavljena, a osobitu žrtvu na pravcu iz Kostajnice prema Dvoru podnijela je 145. brigade Hrvatske vojske Dubrava koja je imala šestoricu poginulih – Željka Blaževića, Božidara Dodiga, Tihomira Klobučara, Ivicu Naglića, Damira Vuzema i Mladena Bošnjaka, kao i 17. domobranska pukovnija Sunja čijih je pet pripadnika zarobljeno i ubijeno u Dvoru. Radi se o Radi Majkiću, Josipu Karagi, Stanislavu Nikoliću, Peji Čosiću te Ivanu Zebiću čiji su posmrtni ostaci pronađeni tek nekoliko godina kasnije. 

Borna Marinić – HKR – Hrvatski katolički radio/Foto: Josip Ninković

Borna Marinić magistar je povijesti koji se niz godina bavi temom Domovinskog rata. Od 2013. uređuje i vodi Facebook stranicu Dogodilo se na današnji dan – Domovinski rat. Autor je više knjiga i dokumentarnih filmova na temu Domovinskog rata, a kao novinar radio je dvije godine u HRT-ovoj emisiji TV Kalendar. Od ožujka 2019. uređuje i vodi emisiju Domoljubne minute na Hrvatskom katoličkom radiju. Vlasnik je obrta CroHis kojim promiče vrijednosti Domovinskog rata.

Ključne riječi:
operacija oluja

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja