Budi dio naše mreže

Na današnji dan 1994. na autocesti Zagreb - Lipovac dogodila se bizarna nesreća u kojoj na svu sreću nije bilo smrtno stradalih. Naime pripadnik jordanskog bataljuna UNPROFOR-a zabio se kamionom u blokadnu točku koju je na autocesti držala hrvatska policija. Prikolica kamiona udarila je u kontejner koji se potpuno raspao, a u njemu su se u tom trenutku nalazila petorica policajaca koji su tom prilikom prošli s lakšim i težim ozljedama.

/ Borna Marinić

Uskoro su objašnjene i sve okolnosti neobične prometne nesreće koja se dogodila na 294. kilometru autoceste Zagreb-Lipovac, na blokadnoj točki Policijske stanice Novska. Naime, na tom mjestu postavljena je prometna signalizacija pa je obvezno smanjivanje brzine vozila. No, čini se da vozač UNPROFOR-ova vozila, kamiona, pripadnik Jordanskog bataljuna nije obraćao pažnju na signalizaciju u trenutku kada je bio pred blokadnom točkom hrvatskih snaga.

Naime, zadnjim kotačem priključnog vozila udario je u betonsku zapreku, pa je prikolica udarila u kontejner koji se gotovo u potpunosti raspao, a u trenutku nesreće u njemu su bili policajci Mijo Latinović, Mario Erjavec, Marijan Androšević, Davor Hodak i Damir Vuković. 

Nakon naleta na kontejner UNPROFOR-ov kamion zaustavio se tek nakon 400 metara, na UNPROFOR-ovoj kontrolnoj točki. Ozlijeđeni policajci prevezeni su u kutinski Medicinski centar, dok je najteže ozlijeđeni Androšević prevezen je u zagrebački KBC Rebro gdje se uspješno oporavio.

Prometne nesreće uzrokovane neiskustvom, neopreznošću, pa čak i alkoholom nisu bile rijetkost kada su u pitanju UNPROFOR-ci u zapadnoj Slavoniji. Čim su stigli, u ljeto 1992., pripadnici jordanskog bataljuna sudjelovali su u nizu nesreća. Na pritužbe s hrvatske strane nije trebalo dugo čekati. Već u listopadu 1992. glavni koordinator civilnih poslova UNPROFOR-a morao je uvjeravati hrvatske vlasti kako svi njihovi vozači imaju važeće vozačke dozvole. Ipak, dodao je kako se obavljaju dodatne vježbe i kako se za vozače izrađuje poseban priručnik. 

Međutim, situacija se nije poboljšavala, štoviše nesreća je bilo sve više. Samo na daruvarskom području 1993. izazvali su 36 prometnih nezgoda, a u prosincu 1993. vozač jordanskog bataljuna u Novskoj je teško ozlijedio dječaka, a u pokušaju bijega još ga je jednom pregazio.  

Borna Marinić

Borna Marinić magistar je povijesti koji se niz godina bavi temom Domovinskog rata. Od 2013. uređuje i vodi Facebook stranicu Dogodilo se na današnji dan – Domovinski rat. Autor je više knjiga i dokumentarnih filmova na temu Domovinskog rata, a kao novinar radio je dvije godine u HRT-ovoj emisiji TV Kalendar. Od ožujka 2019. uređuje i vodi emisiju Domoljubne minute na Hrvatskom katoličkom radiju. Vlasnik je obrta CroHis kojim promiče vrijednosti Domovinskog rata.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja