Budi dio naše mreže

Bitka za Rajić

Nakon što su sredinom kolovoza 1991. godine okupirani Okučani, uslijedili su teški dani za obližnje gradove – Novsku i Novu Gradišku. Domaćim snagama, pripadnicima Zbora narodne garde i policije, uskoro u pomoć pristižu pripadnici pričuvnog sastava MUP-a iz Kutine, Specijalna jedinica policije „Šimini Anđeli Pakla“ PU Slavonski Brod, 3. bojna 3. A brigade ZNG-a, 108. brigada ZNG-a, kao i 1. A brigada ZNG-a „Tigrovi“.

/ Borna Marinić

Najžešće borbe na tom području započinju početkom. Jako neprijateljsko uporište na komunikaciji Novska – Okučani bilo je selo Rajić. Na današnji dan, 9. rujna 1991. godine, „Tigrovi“ su dobili zadaću oslobađanja tog sela kako bi se pokušao proboj prema Okučanima iz tog pravca. U akciju je uključena i izvidnički vod pod vodstvom Ante Gotovine. Akcija je počela uspješno. Hrvatske snage krenule su iz pravca Novske odnosno sela Roždanik lijevom i desnom stranom ceste, dok je 2. bojna „Tigrova“ imala zadaću bočnog udara s brda. Pripadnici 3. bojne „Tigrova“ koji su napadali desnom stranom uspješno su ušli u akciju. Osim što su probili neprijateljsku obranu uništili su dio oklopne tehnike i višecjevni bacač raketa. Ipak, postrojbe pobunjenih Srba i JNA konsolidirale su obranu te krenule u protunapad. Pripadnik 5. bojne „Tigrova“, koja je napredovala lijevom stranom ceste, Ratko Dragović Klek prisjetio se tih trenutaka u svojoj knjizi „10 godina poslije“:

„U jednom trenutku neprijatelj je shvatio da smo jako blizu, tj. da nas dijeli samo dvorište, i pobacao nekoliko ručnih bomba u naše dvorište. Ne znam kako, ali veoma smo se brzo sklonili i nitko nije stradao. Počeo je i taj tenk djelovati po našim kućama. Crijep s krova i zid letio je okolo. Mi smo se morali povlačiti. Taman kad smo prošli crkvu, tenk je gađao po ostatku vrha crkve. Dijelovi crkve letjeli su na sve strane. Na tom dijelu vidjeli smo naše snage na desnoj strani ceste kako se isto tako povlače na početne pozicije. Neprijatelj je sve preciznije djelovao i po našoj lijevoj strani ceste. Morali smo se brzo skloniti. Prošli smo župni ured. Kretali smo se u koloni. Odjednom je između ceste i kuće pala mina 120mm i pri tome ranila svakoga drugog. Bilo je „na parove razbroj“. Srećom, mene nije pogodila, ali je zato jedan domaći vojnik ispred mene bio teško ranjen. Bio je ranjen u trbušnu šupljinu i bojao se da ćemo ga ostaviti. (…) Meni je jedan geler probušio jaknu ispod rukava. Stavili smo ranjenika na vrata i nosili do naših položaja. Kako smo ga nosili po dvorištu preko ograda, neprijatelj je još žešće pucao i to ovaj put baš po nama na prvim položajima, kako na lijevoj, tako i na desnoj strani ceste. Kad smo došli do naših položaja pozvali smo sanitet, koji je veoma brzo došao, i predali ranjenika. Hrvatske snage na desnoj strani ceste imale su daleko više gubitaka.“

Unatoč značajnim gubicima i velikom broju ranjenih, hrvatske snage zadržale su položaja u selu Rajić koje su uspijevale braniti sve do početka listopada. Istog dana, 9. rujna, hrvatske snage postigle su uspjehe prema Okučanima iz drugog pravca te oslobodile Gređane i Čovac, također uz velike gubitke, a idućih dana borbe na tom području još su se više intenzivirale.

Borna Marinić – HKR – Hrvatski katolički radio/Foto: Josip Ninković

Borna Marinić magistar je povijesti koji se niz godina bavi temom Domovinskog rata. Od 2013. uređuje i vodi Facebook stranicu Dogodilo se na današnji dan – Domovinski rat. Autor je više knjiga i dokumentarnih filmova na temu Domovinskog rata, a kao novinar radio je dvije godine u HRT-ovoj emisiji TV Kalendar. Od ožujka 2019. uređuje i vodi emisiju Domoljubne minute na Hrvatskom katoličkom radiju. Vlasnik je obrta CroHis kojim promiče vrijednosti Domovinskog rata.

Ključne riječi:
bitka za Rajić

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja