Budi dio naše mreže

Ministar obrane Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije, Veljko Kadijević donio je 9. siječnja 1991. godine desetodnevni ultimatum za izvršenje –„Odluke o rasformiranju svih oružanih formacija koji nisu u sastavu jedinstvenih oružanih snaga SFRJ ili organa unutrašnjih poslova i čija organizacija nije utvrđena u skladu sa saveznim propisima“.

/ Borna Marinić

Njegov ultimatum upućen je hrvatskim vlastima, a pri tom je mislio na legalne postrojbe u sastavu hrvatskog MUP-a. Jedine nelegalne formacije u Jugoslaviji tada su ustvari bile postrojbe naoružanih pobunjenih Srba na području samoproglašene Srpske autonomne oblasti Krajine koje su osnovane upravo nekoliko dana pred ultimatum.

Postavljanje tog ultimatuma izazvalo je bojazan hrvatskih građana što će biti nakon njegovog isteka. Svakako je potaknulo hrvatske žene i majke, u strahu za živote sinova na odsluženju vojnog roka u JNA, na organiziranje potpisivanja spomenutog mirovnog apela koji bi bio upućen na adrese Predsjedništva SFRJ te Saveznog sekretarijata za narodnu obranu i generala Veljka Kadijevića. Autorica teksta apela bila je Josipa Milas Matutinović, a tekst pod nazivom „Apel majki vojnika“ glasi:

„Kako se sudbonosni 19. siječnja približava, mi majke vojnika u jedinicama JNA apeliramo da poštedite nevine živote naših sinova. U ime čovječnosti ne dopustite prolijevanje krvi naših sinova! U ime mira ne tjerajte naše sinove da pucaju u svoju braću, u svoje sestre, u svoje roditelje, usvoje prijatelje! U ime slobode ne dopustite da se politički problemi rješavaju mrtvim tijelima naših sinova! Saberite svoje snage u dijalogu i razumu! Budite savjesni prema našim i vašim mladim, nedužnim sinovima!“

Potpisivanje mirovne inicijative organizirano je uz potporu Radija 101. U svega dva dana, 17. i 18. siječnja 1991., inicijativu je potpisalo 64.000 građana. Potpisi su kasno uvečer , oko 22 sata,18. siječnja uručeni hrvatskom članu Predsjedništva SFRJ Stjepanu Mesiću da ih preda Predsjedništvu SFRJ, Saveznom sekretarijatu za narodnu obranu i generalu Veljku Kadijeviću.

Povjesničarka Josipa Maras Kraljević za portal Braniteljski.hr istaknula je kako su „ovakvi ili slični hrvatski pozivi za mir zabilježeni i ranije, no ovo je bio prvi pisani apel s ovakvim masovnim odazivom hrvatskih građana. Sukladno jačanju velikosrpske agresije i otvorenim oružanim napadima pobunjenih Srba mirovne se inicijative i udruge javljaju i kasnije širom Hrvatske Svi su apeli bili pacifistički pokušaji zaustavljanja bezumne agresije i upoznavanja svjetske javnosti s pokušajima uništenja hrvatske države.“

Borna Marinić

Borna Marinić magistar je povijesti koji se niz godina bavi temom Domovinskog rata. Od 2013. uređuje i vodi Facebook stranicu Dogodilo se na današnji dan – Domovinski rat. Autor je više knjiga i dokumentarnih filmova na temu Domovinskog rata, a kao novinar radio je dvije godine u HRT-ovoj emisiji TV Kalendar. Od ožujka 2019. uređuje i vodi emisiju Domoljubne minute na Hrvatskom katoličkom radiju. Vlasnik je obrta CroHis kojim promiče vrijednosti Domovinskog rata.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja