Budi dio naše mreže

Donosimo pregled najvažnijih događaja koji su se dogodili 3. siječnja 1991., 1992. i 1994. godine.

/ Borna Marinić

Na današnji dan 1991. godine Simo Rajić, potpredsjednik Sabora Republike Hrvatske, predsjednik Saborskog Odbora za upravu i pravosuđe, član predsjedništva SDP-a, podnio je ostavku na sve te funkcije. Rajić je, kako je rekao u ostavci Saboru, bio nezadovoljan „raskorakom između onoga što je želio i onoga što je uspio uraditi na području boljega zajedničkog života Hrvata i Srba u Hrvatskoj, nekim potezima Vlade i ignoriranjem njegovih prijedloga pri usvajanju novog Ustava Hrvatske”. Simo Rajić svoj je potez obrazložio u autobiografskoj knjizi pod naslovom „Između Hrvata i Srba“.

Istog dana na sjednici Izvršnog vijeća SAO Krajine u Kninu, na prijedlog Milana Babića, donesena je odluka o osnivanju Sekretarijata unutrašnjih poslova SAO Krajine, kao jedina tijela koje na području SAO Krajine obavlja poslove javne sigurnosti i unutrašnje poslove. Sekratar unutrašnjih poslova postao je Milan Martić.

Početkom 1992. godine primirje, 15. put potpisano, ozbiljno je prekršeno u Zadru; u 11 sati s vojnoga dijela aerodroma započeo je jak topnički napad na Zemunik Donji. Provokacija je bilo i na dubrovačkom ratištu, gdje je u noći oko 15 projektila palo na otok Šipan. Minobacački projektili padali su tijekom noći i na Vinkovce, a iz smjera Cerića otvorena je minobacačka vatra na Nuštar. tijekom dana srpski su teroristi pucali iz protuzrakoplovnih topova u smjeru Vrdova i Mirlović polja na sinjsko-drniškom dijelu bojišnice. Tijekom noći provokacija je bilo i na karlovačkom ratištu.

U organizaciji zavičajnih klubova Hrvata iz BiH održan je 4. siječnja 1994. miran prosvjed zbog muslimanskih napada na Hrvate od Britanskoga trga do Veleposlanstva BiH na Pantovčaku u Zagrebu. Na transparentima koje su nosili pisalo je: »Vi ste džihad-ambasada”, Zagreb nikad neće biti Istanbul”, „Isti koljači u Alžiru i BiH”, „Srednja Bosna Vam ne vjeruje” „74 Hrvata masakrirana u Križančevu”, a pred stotinjak okupljenih ispred Veleposlanstva BiH, Mirko Bošnjak iz Kiseljaka pročitao je ,,Proglas Hrvata iz BiH”.

Predsjednik Republike BiH Haris Silajdžić i potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova Mate Granić u svojstvu osobnih povjerenika predsjednika Alije Izetbegovića i Franje Tuđmana sastali su se u Beču i razmatrali sva otvorena pitanja Hrvata i Muslimana u BiH i odnosa Republike Hrvatske i BiH, posvetivši najviše pažnje prekidu vatre i obustavi neprijateljstva. Sastanak nije donio vidne rezultate. I Granić i Silajdžić zajednički su potvrdili da je bitna uspostava prekida vatre u BiH i obustava neprijateljstva između Hrvata i Muslimana. Na kraju razgovora dogovoreno je da se predsjednik RH dr. Franjo Tuđman i predsjednik Predsjedništva BiH Alija Izetbegović sastanu 8. siječnja u Bonnu.

Borna Marinić / Foto: HKM

Borna Marinić magistar je povijesti koji se niz godina bavi temom Domovinskog rata. Od 2013. uređuje i vodi Facebook stranicu Dogodilo se na današnji dan – Domovinski rat. Autor je više knjiga i dokumentarnih filmova na temu Domovinskog rata, a kao novinar radio je dvije godine u HRT-ovoj emisiji TV Kalendar. Od ožujka 2019. uređuje i vodi emisiju Domoljubne minute na Hrvatskom katoličkom radiju. Vlasnik je obrta CroHis kojim promiče vrijednosti Domovinskog rata.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja