Budi dio naše mreže

Nakon što su drugom polovicom prosinca 1991. godine osvojena neprijateljska uporišta na sjevernom i istočnom dijelu pakračkog ratišta, Dereza i Bučje, hrvatske snage nastavile su oslobodilačke akcije. Sukladno zapovijedi načelnika Glavnog stožera Hrvatske vojske Antona Tusa 127. virovitička brigada dobila je zadatak za napad s područja Dragovića za napad prema srpskim uporištima Brusnik i Lipovac.

/ Borna Marinić

Na današnji dan, 29. prosinca 1991. godine, u 7 sati ujutro tri bojne 127. brigade ukupne jačine oko 450 ljudi krenule su u napad. I dok su 1. i 2. bojna trebale krenuti iz Dragovića i napasti s istočne strane, 3. bojna krenula je iz područja pod nazivom Cerik te je bila na zapadnom napadajnom pravcu. Nakon što su se oko 10 sati postrojbe 1. i 2. bojne spojile u području Čaklovačkog brda zajedno su krenule prema Brusniku. Došavši ispod vrha Grič kojim su trebale ovladati na njih su srpske snage otvorile jaku vatru. Hrvatski vojnici odjednom su se našli na meti streljačkog i topničkog naoružanja, ali i ručnih bacača raketa. Hrvatske snage tražile su pomoć topništva s područja Sirača, no zbog nepovoljne konfiguracije terena hrvatsko topništvo nije uspjelo poboljšati položaj pripadnika virovitičke brigade.

Pripadnici 3. bojne ovladali su u međuvremenu širim područjem trafostanice u podnožju Brusnika, ali kako im nije dolazila pomoć s lijevog boka odlučili su se povući pod jakom topničkom vatrom na početne položaje. Situaciju snagama na lijevom boku nije olakšavalo to što su se nalazile u udolini, a srpske snage na okolnim dominantnim kotama. Niti su mogli naprijed, niti nazad jer bi se u svakom slučaju našli na brisanom prostoru. Pala je odluka da se pričeka noć pa da se onda krene u povlačenje. Tako je i bilo. Oko 22 sata pripadnici 1. i 2. bojne vratili su se u selo Dragović no 12 vojnika, zajedno sa zamjenikom zapovjednika 2. bojne Vinko Belobrkom nije se vratilo.

„Ubrzo se saznalo da je dio odmah poginuo, a dio zarobljen i masakriran, a što se moglo utvrditi 7. siječnja 1992. kada su njihovi neprepoznatljivi posmrtni ostatci preuzeti. Naime nad većinom njih počinjen je ratni zločin, jer su imali ozljede koje nisu nastale u borbi već nakon zarobljavanja. Stoga se službeno i vodi datum njihove pogibije 7. siječnja. Postoji originalni obdukcijski fotolaborat u kojem su detaljno navedene povrede te je sasvim sigurno da se oni izmasakrirani, da je to bilo iživljavanje i da je ovdje riječ o teškom ratnom zločinu“, kazao je Davor Špoljarić, njihov suborac, za 24 sata. Uz Vinka Belobrka stradali su Denis Resner, Miroslav Zec, Ivan Žeravica, Slavko Vrbančić, Milan Škrilec, Željko Goričanac, Nenad Oblučar, Željko Maligec, Željko Somljačan, Miroslav Petrović, Tihomir Mihelić. Istog dana kod sela Dragović poginuo je pripadnik brigade Zdenko Sabolić.

Borna Marinić

Borna Marinić magistar je povijesti koji se niz godina bavi temom Domovinskog rata. Od 2013. uređuje i vodi Facebook stranicu Dogodilo se na današnji dan – Domovinski rat. Autor je više knjiga i dokumentarnih filmova na temu Domovinskog rata, a kao novinar radio je dvije godine u HRT-ovoj emisiji TV Kalendar. Od ožujka 2019. uređuje i vodi emisiju Domoljubne minute na Hrvatskom katoličkom radiju. Vlasnik je obrta CroHis kojim promiče vrijednosti Domovinskog rata.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja