Budi dio naše mreže

„Sveti Mihaele, kneže Serafina, moli za nas!” - poruka je devetogodišnjeg Josipa iz Luča koje je sve već dočekala i na službenim facebook stranicama 34 grada koji od jutra, neki već i od ponoći, započinju novo 40-dnevno bdijenje pred bolnicama, ambulantama ili domovima zdravlja diljem Domovine. Riječ je o međunarodnoj ekumenskoj Inicijativi '40 čija jesenska kampanja traje od 22. rujna do 31. listopada u 600 gradova svijeta. HKM doznaje zašto se svemu priključio i Umag.

/ Ante Novak

Najkraće, neupućenima – a a takvih je, vjerujemo, sve manje – rekli bi smo da se molitvena inicijativa ’40 dana za život’ zalaže za zaštitu života nerođene djece, iscjeljenje žena koje su abortirale i obraćenje medicinskog osoblja koje vrši pobačaje.

’40 dana za život’ – jesenska kampanja 2021. (Izvor: Facebook)

Dio su velikog pro-life pokreta u koji se, najnovije u Hrvatskoj, svakodnevnim bdijenjem uključio grad Umag, a s prigodnim događanjima grad Pakrac.

Mi smo išli na bdijenje u Pulu i Poreč i došlo je vrijeme da se zauzmemo i za svoj grad

Hrvatska katolička mreža je dobila prvu službenu izjavu Zlatice Hudovernik, voditeljice molitvene inicijative u novome istarskom gradu:

„Mi smo išli na bdijenje u Pulu i Poreč i došlo je vrijeme da se zauzmemo i za svoj grad kako bi se osvijestila zajednica, jer mnogi ne znaju kolike rane nose žene nakon abortusa, također i muškarci.”

„Jako smo uzbuđeni i puno nam znači da pomognemo tim malim anđelima koji nemaju svoj glas!”, naglašava Zlatica i ujedno podsjeća na vrlo poznate riječi:

Prvi put se moli u Umagu (Foto: 40 dana za život)

„Mi smo glas nerođenih i borimo se za njih molitvom i postom na ulicama da bi druge upoznali s tim problemima – da pomognemo ženama koje bi potražile pomoć, a ne znaju gdje.”

„Zagovaramo život od začeća do prirodne smrti. Bogu hvala i slava. Zahvaljujemo svima, a ponajviše Anti Čaljkušiću što nas je posjetio u srpnju i prezentirao kampanju na svetim misama u Umagu. Bog vas sve blagoslovio. Lijepi pozdrav iz Umaga”, završila je njihov voditeljica, uz odgovor na pitanje zašto se osobno uključila i prihvatila voditi inicijativu u svome gradu Umagu:

Osjećam da mi je to dar od Boga, da mi je to zadaća; štititi one koji nemaju svoj glas, boriti se za njih, a osjećam se ispunjeno. Osjećam tu ljubav i milost.”

Prve minute nove kampanje u Zagrebu (Foto: Inicijativa ’40 dana za život)

Njihove prve minute četrdesetodnevne ustrajne molitve ‘za život’ počet će – kao i ubuduće svaki dan – u deset sati, no u zemlji od grada do grada to ovisi, a u Zagrebu je, očekivano, počelo prije ponoći svetom misom, klanjanjem i blagoslovom mjesta bdijenja gdje su s neprekidnom molitvom započeli točno u 24:00, izvijestio nas je zagrebački voditelj Vedran Politeo, dok su se u jutarnjim satima našoj redakciji prve javile moliteljice iz Bjelovara fotografijom i prigodnom porukom:

Prve minute nove kampanje u Bjelovaru (Foto: Inicijativa ’40 dana za život)

„Grije nas ljubav. Lijepo je i posebno. Predokus neba.”

U Šibeniku će – primjerice – ‘Marijanska procesija za život’ početi popodne (srijeda) u 18 sati kod bolnice i ići će do Župe Presvetog Srca Isusova na Baldekinu gdje je misa sat vremena kasnije. „Ovom procesijom želimo svjedočiti pobjedu kulture života, želimo sudjelovati u najavljenom trijumfu Bezgrešna Srca Marijina”, podsjećaju Šibenčani, a Siščani će, pak, imati svečano otvorenje u 18 sati.

Svakako svi oni koji ne mogu doći nikako na bilo koje od mjesta molitve, mogu to ipak činiti redovito putem društvenih mreža gdje su svi gradovi objavili ‘Molitvu 1. dana’ i razmatranje fra Marka Ćosića koji moliteljima između ostalog poručuje:

Jutro u Koprivnici

„Postoje trenutci u životu kada nam ništa ne ide. Shvaćamo da naše snage nisu dovoljne kako bi izašli iz takve situacije. Vidimo svoju slabost i svoju nemoć. Ipak, pustimo glas i zavapimo: „Bože, pomozi mi. Smiluj mi se.“ I Bog pomogne i smiluje se. Kao da nas uči da kroz život ne možemo ići sami.”

„Kao da nas opominje da se na Njega oslonimo. Potiče nas da sve svoje projekte i planove, planiramo s Njim. I dobro je to s vremena na vrijeme da se podsjetimo kako sami ne možemo ništa. Sami ništa, a s Njime sve! I ovaj post, molitva i djela koja spominje prorok Joel nisu ništa bez Boga. On je pokretač. On je onaj koji potiče na to. Tako i naša kampanja koju započinjemo, nije li ona upravo plod Njegova poticaja? Tako i naš post, molitva i djela ljubavi. Sve bi to bilo isprazno bez Njega.”

Prvi dan u Osijeku

Velika Gorica

„On je onaj koji nas okuplja, on je onaj koji nas zove, on je onaj koji nas potiče. Naše je samo naučiti svoju dionicu koju trebamo odsvirati na trubi. Biti zahvalan na novom početku, biti radostan u postu, biti velikodušan u ljubavi i biti ustrajan u molitvi govoreći: ˝Smiluj se, Jahve, svojem narodu!“ Budemo li to činili, Bog će učiniti ono što je prorok Joel zapisao na kraju ovoga teksta: „Tada Jahve, ljubomoran na zemlju svoju, smilova se svom narodu“ (Jl 2, 18), zaključio je fra Marko, a u nastavku možete pogledati i neke fotografije prvog dana Inicijative ’40 dana za život’ u 34 hrvatska grada na 34 molitvena mjesta.

Objavljivat ćemo ih kako nam budu dolazile jer smo zamolili članove Inicijative neka nam ih šalju, a točne podatke o terminima i mjestima molitve, pak, potražite na ovome linku.

Misa i klanjanje u Zagrebu uoči ponoći (Foto: ’40 dana za život’)

Virovitica – prvi sat molitve (Foto: ’40 dana za život’)

Đakovo – prvi trenuci kampanje u 2021. (Foto: ’40 dana za život’)

Poreč – prvi dan (Foto: 40 dana za život)

I Knin (Foto: 40 dana za život)

U Split se moli na dva mjesta (Foto: 40 dana za život)

Vrbovec (Foto: 40 dana za život)

Zadar (Foto: 40 dana za život)

I iz Gospića imamo fotografiju (Foto: 40 dana za život)

U Čakovcu i mala djeca (Foto: 40 dana za život)

Samoborci su također HKM-u poslali dojmove (Foto: 40 dana za život)

Dubrovčani i Dubrovkinje mole za život (Foto: 40 dana za život)

Šibenska procesija i imotska budućnost (Foto: 40 dana za život)

 

 

 

 

 

 

 

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja