Budi dio naše mreže

I baš zato pridružite im se u marijanskome srcu glavnoga grada Hrvatske, u svetištu Gospe Remetske, gdje će od utorka, 28. prosinca, do subote, 1. siječnja, organizirati Taizé susret u župnoj crkvi, a sve u dogovoru s braćom iz Taizéa.

/ anh

„Na ovo smo se odlučili, jer ekumenska zajednica braće iz francuskog Taizéa već drugu godinu za redom odgađa Europski susret mladih u Torinu u Italiji”, rekla je za Hrvatsku katoličku mrežu Ema Čorak, jedna od organizatorica ovog utoliko jedinstvenog višednevnog molitvenog i duhovnog susreta u župi Gospe Remetske.

Europski susret mladih u vremenu prije korona-zatvaranja (Foto: Foto: Taize.fr)

„Susret su braća opet odgodili za ljeto, pa smo odlučili da nam ipak treba ta ekumenska poruka koja se uvijek šalje s Europskog susreta mladih – Hodočašća povjerenja na zemlji – poruka nade i povjerenja u baš ovim teškim trenucima pandemije i podjela u društvu. Time smo htjeli potaknuti mlade da nije kraj ako je pandemija i ako se ne može doći u Torino, jer može se doći u Remete”, naglašava naša sugovornica.

Tijekom tih nekoliko dana osigurat će i online prijenose iz sela Taizé. U dogovoru su i s b. Ulrichom, zaduženim u taizeovskoj zajednici za mlade iz Hrvatske. Dogovorili su se oko materijala koje će im braća poslati – pjesama, nagovora i molitvi – a nešto od toga će i prenositi uživo iz Francuske.

Ali će, isto tako, biti uživo večernja molitva, s početkom od 19.30, da ne bude sve samo putem interneta kao što je to bilo prošle godine.

Prijaviti se svatko može, do Božića

I umjesto ujutro – kao što je to uobičajeno na svim Europskom susretu mladih – u Remetama će diskusija biti navečer, poslije molitve, u malim grupama kada će razgovarati o prijedlozima voditelja Taizé zajednice b. Aloisa za 2022. i o drugim temama za koje će im stići materijali.

Zajednica mladih u Remetama (Foto: privatni arhiv)

Taj dio program će se održavati u duhovnom centru, preko puta crkve i samostana.

Prijaviti se svatko može, do Božića, a očekuju – zbog aktualnih važećih epidemioloških mjera – do 50 sudionika. Nadaju se i da će dio programa moći prenositi putem društvenih mreža remetske župe, jer župnik o. Antonio Čirko uvijek po tom pitanju rado izlazi u susret, ističe Ema Čorak.

U zadnjemu satu stare 2021. u programu će biti ‘bdijenje za mir u svijetu’, a u prvim minutama mlade 2022. taizeovski ‘festival naroda’ i potom druženje.

Inače, mladi iz Remeta redovito petkom navečer u župi imaju svoje susrete i molitvu u duhu Taizéa o čemu su HKM-u za ovu objavu priložili i neke fotografije iz dana prije korona-krize.

Taize u Remetama

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja