Budi dio naše mreže

Zemni ostaci časnog sluge Božjega o. Ante Antića čuvaju se u župnoj crkvi Majke Božje Lurdske u Zvonimirovoj ulici u Zagrebu, a samo koji dan prije spomendana Antićevog rođenja za nebo - 4. ožujka - započela je ove godine u veljači, naime, velika obnova i samostana i crkve i vjerujemo jednom također svetišta ovog subrata dalmatinskih fratara iz Provincije Presvetog Otkupitelja u Splitu. Redakcija Hrvatske katoličke mreže zaputila se u ovu zagrebačku crkvu da bi zabilježila te povijesne trenutke, ali i kontaktirali smo gvardijana koji nam je dao najnovije podatke.

/ Ante Novak

„Nakon potresa u Zagrebu i naša kripta je isto stradala i dobila oštećenja. Nakon pregleda statičara i inženjera utvrđeno je da je pukla na pola tako da se moralo pristupiti intervenciji”, objasnio je za redakciju HKM-a fra Ivan Maletić, gvardijan ‘splitskoga’ samostana u Zagrebu.

Građevinske radove su prijavili na natječaj u kojem potporu daju EU i RH. Dobili su potrebna financijska sredstva i krenuli u veljači 2022. godine u obnovu uz dakako dobivene dozvole te suglasnost konzervatora i Ministarstva kulture.

Temeljita obnova crkve Majke Božje Lurdske u Zagrebu (Foto: HKM)

U staroj donjoj crkvi, kripti, predviđen je iskop kompletnog poda i svih zidova, što se jako dobro vidi na našoj naslovnoj fotografiji.

Naime, tijekom godina, ali i od potresa, statika je narušena te će i nju sanirati u sklopu konstruktivne sanacije, stručnoga termina koji se u zadnje vrijeme često ponavlja kada je u pitanju obnova i tolikih drugih zgrada i građevina oštećenih u zagrebačkom i sisačkom potresu.

Pod će učvrstiti armiranom betonskom pločom, a u stupovima – toliko prepoznatljivima – ugradit će karbonska vlakna. Ona će ići i u sve zidove kako bi se i oni ojačali.

Temeljita obnova crkve Majke Božje Lurdske u Zagrebu (Foto: HKM)

Druga faza obnove – najavljuje gvardijan – bit će vraćanje na zidove smeđih izvornih ploča, točno onako kao je arhitekt Joža Plečnik zamislio prilikom gradnje crkve Majke Božje Lurdske.

Nemaju nikakav rok, jer je sama Vlada Republike Hrvatske nedavno produžila rokove u suglasju s nadležnim institucijama Europske unije.

No, problem je što sve kasni, a sada i zbog rata u Ukrajini potrebni materijali su dosta poskupjeli, te općenito globalna je kriza po ovome pitanju sveprisutna, izvijestio nas je fra Ivan Maletić.

Kompletno uređenje crkve/samostana ovisit će ponajprije o financijama ali ipak nekakav generalni plan franjevaca je da sve bude završeno za dvije godine.

Uredili su gornju crkvu – i to je za mnoge uistinu velika novost jer se taj projekt desetljećima čekao.

„Mi smo prešli s liturgijskim slavljima u gornju crkvu koja je pri kraju s radovima. Uređeni su svi zidovi, rasvjeta i čeka se trenutno uređenje kamenoga poda.”

Imali su malih tehničkih problema što se tiče dobavljača kamena ali to su ovih dana riješili.

Idući tjedan bi trebali krenuti s uređenjem prezbiterija, ambona, oltara i akvadukta.

Nakon toga, početkom travnja, započinju s uređenjem lađe crkve. Potreban kamen su dopremili. Treba ga sada izrezati i ispolirati.

U međuvremenu, kako se kamen bude postavljao, tako će prilagoditi u prostoru i odvijanje liturgijskih slavlja, kazuje HKM-ov sugovornik.

Gvardijan, naime, očekuje da će uređenje gornje crkve biti gotovo za par mjeseci, a kripte, stare crkve, za otprilike dvije godine.

No, po pitanju kripte i mjesta sarkofaga o. Ante Antića – kaže on – ne mogu i ne smiju ništa mijenjati od onoga kako je arhitekt Plečnik zamislio i kako je za njegova života ostvareno.

To će ostati ‘plečnikova crkva’. Sarkofag su ipak privremeno smjestili uz gornju crkvu, na gornjem katu, da se mogu radovi dolje nesmetano odvijati i da bude bliže vjernicima.

Kada se crkva-kripta uredi sarkofag će vratiti na isto mjesto samo će ga malo više odvojiti od zida tako da ljudi mogu hodati oko njega.

Uz to, u gornjoj novoj crkvi u dijelu betonske ploče – baš iznad sarkofaga – ostavit će stakleni otvor i kroz to staklo će se moći iz gornje crkve vidjeti grob.

Također, u planu im je u gornjem dijelu na ulazu pred bogoslužni prostor napraviti veliku ispovjedaonicu – prostoriju koja će biti za ispovijed.

Iz nje će se izlaziti točno kod spomenutog prozirnog otvora, iznad Antićevog sarkofaga, i tu će penitent moći kleknuti na budućem klecalu i okajati grijehe.

Pored tog otvara splitski franjevci planiraju postaviti i krstionicu, simbol krštenja po kojem postajemo djeca Božja.

„Tako da smo povezali: Sakrament ispovijedi obnavlja krštenje. Pomirenjem čistimo svoje grijehe i obnavljamo svoje krštenje, a Antić je tu posrednik. Pogled prema njemu, odnosno sarkofagu, je između krstionice i ispovjedaonice.”

„U krstionicu će kroz ‘akvadukt’ teći voda, a voda izvire točno kod Uskrsne svijeće”, zaključio je fra Ivan Maletić podsjećajući da je Uskrsna svijeća uvijek simbol Isusa Krista.

„Voda će po akvaduktu teći u krstionicu, a iz krstionice dalje se izlijevati vani – zalijevat će jednu maslinu kao simbol života tako da smo na taj način povezali sve to.”

 

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja