Budi dio naše mreže

Bog je poručio Mojsiju: "Sjeti se da svetkuješ dan subotnji." (Izl 20, 8)

/ mp

“Šest dana radi i obavljaj sav svoj posao. A sedmoga je dana subota, počinak posvećen Jahvi, Bogu tvojemu. Tada nikakva posla nemoj raditi: ni ti, ni sin tvoj, ni kći tvoja, ni sluga tvoj, ni sluškinja tvoja, ni živina tvoja, niti došljak koji se nađe unutar tvojih vrata. Ta i Jahve je šest dana stvarao nebo, zemlju i more i sve što je u njima, a sedmoga je dana počinuo. Stoga je Jahve blagoslovio i posvetio dan subotnji.” (Izl 20, 9-11)

Začudo, ovu zapovijed od Boga često je jedna od najtežih u modernom dobu. Ipak, suzdržavanje od posla izuzetno je teško u društvu koje se brzo kreće i koje snažno naglašava proizvodnju. Istodobno, zapovijed je se može shvatiti dosta slobodno pa je Katolička Crkva postavila opće smjernice u nadi da nam može pomoći da je poštujemo, donosi Aleteia.

Katekizam Katoličke Crkve objašnjava kako nedjelju održavati “svetom”.

“Crkveni propis naznačuje i točno određuje zakon Gospodnji: ‘Nedjeljom i drugim zapovjednim blagdanima vjernici su obvezni sudjelovati u misi’. ‘Zapovijedi sudjelovanja u misi udovoljava onaj tko ili na sam blagdan ili uvečer prethodnog dana prisustvuje misi gdje god se ona slavi po katoličkom obredu.'” (KKC 2180)

To se može postići sudjelovanjem i aktivnim sudjelovanjem na misi u lokalnoj župi ili u nekoj drugoj župi koja pripada Katoličkoj Crkvi primjerice na putovanju.

Obveza fizičkog sudjelovanja na misi ukida se za one koji su u kući bolesni ili na područjima koja su pogođena COVIDOM-19. Osim sudjelovanja na misi, nedjelje su uvijek rezervirani kao dani za odmor i opuštanje i za dušu i za tijelo.

Crkva ne osuđuje one koji rade nedjeljom, ali potiče državnike da budu svjesni potrebe za odmorom i potiče one koji imaju slobodu izbora da se suzdrže od svakog nepotrebnog posla.

“Svetkovanje dana Gospodnjeg i blagdanâ traži ozbiljno zajedničko zalaganje. Svaki kršćanin mora izbjegavati da drugima, bez nužde, nameće ono što bi im priječilo da obdržavaju dan Gospodnji. Kad običaji (sport, ugostiteljske radnje itd.) i društvene potrebe (javne službe itd.) od nekih zahtijevaju nedjeljni rad, svatko neka se smatra odgovornim da za sebe odvoji dovoljno slobodna vremena. Vjernici će, umjereno i s ljubavlju, paziti da izbjegavaju izgrede i nasilja koji se katkada događaju prilikom masovnih zabava. Unatoč strogim gospodarstvenim zahtjevima, javne će vlasti bdjeti da građanima osiguraju vrijeme namijenjeno odmoru i bogoslužju. Slična je dužnost poslodavaca u odnosu na zaposlene.” (KKC 2187)

Važno je imati na pameti da se odvoji vrijeme za Boga i odmor.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja