Budi dio naše mreže

Štovanje Gospe od Karavaja u Tisnom započelo je još davne 1720. godine te su u utorak 26. svibnja Tišnjani obilježili 300 godina pobožnosti Gospi od Karavaja. Saznajte više o svetištu i povijesti pobožnosti koja se proširila iz talijanskog mjesta Caravaggia.

/ at

Svetkovina Gospe od Karavaja svečano je proslavljena i ove godine u utorak 26. svibnja u župi Tisno na Karavaju, jednom od četiri marijanska svetišta Šibenske biskupije. Središnje jubilarno slavlje uz sudjelovanje velikog broja vjernika iz cijele Šibenske biskupije i iz susjedne Zadarske nadbiskupije predvodio je šibenski biskup Tomislav Rogić.

U video prilogu o svetištu i štovanju Gospe od Karavaja objavljenom na mrežnim stranicama Šibenske biskupije župnik u Tisnom don Lazar Čibarić i zauzeti vjernik Frane Pavić rekli su više o samoj pobožnosti koja Tišnjani njeguju već 300 godina.

Početkom 18. stoljeća Tisno je bujalo čemu je pridonijela i pobožnost Gospi od Karavaja.

Don Lazar je pojasnio kako pobožnost potječe iz mjesta Caravaggio u blizini Bergama. “Tamo je bilo ukazanje Gospino. Ukazala se 26. svibnja 1432. pobožnoj ženi Ivanici. Ta je žena imala svojih poteškoća u životu i grubog muža, a kako je bila pobožna u svojim nevoljama se molila Gospi i na taj dan u 17 sati u polju joj se ukazala Gospa. Od toga ukazanja i od tog mjesta gdje se ukazanje dogodilo pomalo se širi pobožnost Gospi. Tu je nastao i ljekoviti izvor vode gdje su mnogi doživjeli čudesna ozdravljenja te je sagrađena i crkva. Zatim na tom mjestu nastaje Svetište Gospe od Karavaja ili Gospe od izvora. Pobožnost je u Tisno iz Italije stigla u 18. stoljeću i to 1720. godine, dakle 300 godina kako se u Tisnom slavi Gospa od Karavaja”, navodi don Lazar.

Pavić pak spominje povezanost obitelji Gelpi s Tisnom ovom pobožnosti. “Obitelj Gelpi postali su punopravni članovi Tisna, a nakon pošasti kuge 1690. do 1691. Tisno je ostalo prazno te su ga do sredine 18. stoljeća nastanili stanovnici iz unutrašnjosti koji su bježali od Turaka, ali i talijanske obitelji poput obitelji Gelpi koje su sa sobom donijele svoju kulturu i kulturno nasljeđe. Tisno je bujalo početkom 18. stoljeća čemu je pridonijela i pobožnost Gospi od Karavaja”, navodi Pavić.

Obitelj Gelpi je sa sobom donijela sliku Gospina ukazanja te je postavili u kapelici koju su izgradili na brdu Brošćica iznad samog mjesta Tisno. Kako se s godinama štovanje i hodočašćenje Gospi širilo, tako je i kapelica nekoliko puta proširivana i nadograđivana.  Do današnje crkve vodi tzv. karavajska cesta, odnosno 214 stepenica koje hodočasnici znaju proći na koljenima zbog ispunjenja zavjeta Gospi. Crkvu Gospe od Karavaja svake godine 26. svibnja posjećuju deseci tisuća vjernika. Nakon križnog puta i misa koje se održavaju od zore do sumraka, Tišnjani i njihovi gosti nastavljaju obilježavati proslavu nizom prigodnih događaja.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja