Budi dio naše mreže

Australija se suočava s katastrofom bez presedana, te su izrazi solidarnosti važni, ali nisu dovoljni, rekao je predsjednik australskih biskupa nadbiskup Mark Coleridge napominjući da intenzitet ove krize zahtijeva nacionalni odgovor cijele Crkve.

/ at

Govoreći o herojskom nastojanju vatrogasaca i izvanrednom odupiranju zajednica „razornoj sili prirode“ koja pokazuje svu našu nemoć, nadbiskup je istaknuo da su „izrazi solidarnosti važni, ali ne i dovoljni“. Treba nam nešto više od riječi, potrebna nam je konkretna akcija, prenosi Vatican News.

Crkva je blizu svima koji su stradali i koji stavljaju u opasnost vlastiti život kako bi ugasili požare i spremna je hoditi zajedno s ljudima na njihovom putu oporavka.”

Nadbiskup Coleridge  je napomenuo da su vlasti i prvi spasioci učinili odličan posao te kako su veliki doprinos dale i katoličke župe i organizacije, kao i ekumenske i međuvjerske koalicije koje su navikle odgovarati na župnoj ili biskupijskoj razini. Međutim, nadbiskup je istaknuo da intenzitet ove krize zahtijeva nacionalni odgovor cijele Crkve kako bi se integriralo i koordiniralo ono što se radi na lokalnoj razini. Potrebna je nacionalna mreža koja će ljude pogođene požarima povezati s onima koji su uključeni u pripremu jela, čišćenje razorenih kuća, obnovu zajednica i terapiju potpore, također one pastoralne.

Crkva je blizu svima koji su stradali i koji stavljaju u opasnost vlastiti život kako bi ugasili požare i spremna je hoditi zajedno s ljudima na njihovom putu oporavka, napomenuo je nadbiskup Coleridge. Pozvao je također sve na stalnu molitvu za one koji su u požarima izgubili život i za njihove obitelji. Osim toga, nadbiskup poziva i na molitvu za kišu kako bi ugasila požare, te za hitno djelovanje u korist našega zajedničkog doma kako bi se takve nesreće u budućnosti spriječile.

„Ne smijemo zaboraviti patnje prouzročene ovim katastrofalnim uvjetima suše, koji su u velikoj mjeri uzrok požara koji haraju u većem dijelu zemlje“, rekao je predsjednik Australske biskupske konferencije nadbiskup Mark Coleridge, prenosi Agencija SIR.

Svjetsko vijeće crkava sa sjedištem u Ženevi posljednjih je dana stupilo u kontakt s vođama različitih kršćanskih crkava u Australiji koji su izašli na teren kako bi pomogli stanovništvu. Kapelani pružaju osobnu pomoć, psihološku pomoć i emocionalnu i duhovnu podršku u centrima za spašavanje i utočište osnovanima na područjima pogođenim požarima.

Nadbiskup Glenn Davies iz Anglikanske crkve u Sydneyu i Novom Walesu uputio je apel kršćanima na molitvu. U svome apelu je uputio i molitvu Bogu: „Molimo te, Oče, ti koji u svome milosrđu upravljaš prirodnim silama, čuvajući nas od katastrofalne štete, sačuvaj živote ljudi”.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja