Budi dio naše mreže

Nakon što su veliki trgovački centri zabranili prikupljanje hrane u svojim prostorima police Socijalne samoposluge u Rijeci su prazne. S obzirom da su Riječani oduvijek pokazivali veliko srce za najpotrebnije, 'Socka' i Franjevački svjetovni red mjesnog bratstva pozivaju građane da doniraju osobnim dolaskom na Brajdu od ponedjeljka do petka ili pozivom na broj 097 636 3946.

/ Helena Anušić

Nakon što su veliki trgovački centri zabranili prikupljanje hrane u svojim prostorima, izuzev Tower centra i ZTC-a koji dopuštaju prikupljanje u hodnicima, police Socijalne samoposluge u Rijeci su prazne. Volonteri upozoravaju na činjenicu da će zbog toga mnogi naši sugrađani ostati bez hrane i higijenskih potrepština.

Situacija je teška, mnogi Riječani ostat će bez hrane i higijenskih potrepština.

Budući da u Hrvatskoj još uvijek ne postoji neki drugi način stalne opskrbe Socijalne samoposluge, osim donacija građana, iz riječke ‘Socke’ pozivaju Riječane da pomognu napuniti police za svoje sugrađane u potrebi te hranu i higijenske potrepštine sami dostave u njihove prostore na tržnici Brajda.

Razgovarali smo ovim povodom s ministrom Franjevačkog svjetovnog reda mjesnog bratstva Trsat Nelom Puljić. “Situacija je teška i ne vidimo skori izlaz iz nje, osim da uputimo poziv građanima da nas osobno posjete i doniraju što mogu”, rekla je Puljić.

Trgovački centri se uglavnom nisu izjasnili zašto je zabranjeno prikupljanje hrane u njihovim prostorima. Ministra je navela da su neki od predstavnika centara naveli razlog da sami financiraju različite udruge, ali smatra da se time želi potrošačima prezentirati ljepši svijet, neku iskrivljenu sliku stvarnosti, da ne razmišljaju o siromaštvu i onima koji su u potrebi kada ulaze u dućane kako bi se mogli fokusirati na kupovinu.

“Preko 1500 ljudi koristi pakete Socijalne samoposluge. Njima taj paket jako pomaže da prebrode mjesec. Kada volontiramo u samoposluzi vidimo kolika je potreba ljudi. Dolaze zbog hrane, ali i zbog lijepe riječi, utjehe. Našim životom nastojimo posvjedočiti Gospodina što korisnike izrazito veseli, a mi bismo željeli da blagdane provedu uz bogatiji stol”, istaknula je ministra Puljić.

Riječani su oduvijek pokazivali veliko srce za najpotrebnije te i dalje mogu pomoći doniranjem.

Riječani su oduvijek pokazivali veliko srce za najpotrebnije, a sada kada je većina trgovačkih centara zatvorilo svoja vrata, donirati mogu u spomenutim Tower centru i ZTC-u, ali i donijeti direktno na Brajdu 7 gdje će biti organizirano prikupljanje preko cijelog tjedna od ponedjeljka do petka. Ponedjeljkom se može donirati od 12 do 18 sati, a ostale dane od 12 do 15 sati.

“Može se donijeti sve od suhih trajnih namirnica i higijenskih potrepština”, uputila je Puljić te rekla: “Pozivam svakoga tko može. Znam da nije lako odvojiti vrijeme i dolaziti do Brajde, ali tko god može naša vrata bit će otvorena tijekom cijelog studenog. Svaka sitnica nas i naše korisnike jako veseli i bit će vam jako zahvalni.” Ako niste ipak u mogućnosti doći možete pomoći pozivom na službeni broj telefona 097 636 3946.

Franjevački svjetovni red vodi također prihvatilište za beskućnike Ruže svetoga Franje. S 31. listopadom završilo je trogodišnje financiranje, točnije natječaj Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku o kojem je ovisio rad svih prihvatilišta u Hrvatskoj. Novi natječaj nije raspisan te je nastavak rada prihvatilišta upitan.

Prihvatilištu za beskućnike prijeti zatvaranje dok se čeka raspisivanje natječaja Ministarstva za demografiju, obitelji, mlade i socijalnu politiku.

“Puno toga nam sada o tome ovisi. Radna mjesta i projekti koje smo započeli, a najviše resocijalizacija naših korisnika koji kroz ta sredstva imaju mogućnost da se usavrše u novom znanju, steknu neke nove vještine te da se osnaženi vrate u zajednicu”, navela je ministra te istaknula: “U nesigurnoj smo situaciji jer ostajemo na vrlo malim sredstvima koja nam daju grad i županija. Ta sredstva ne pokrivaju ni trošak zaposlenika, a biskupija nam pomaže s prostorom i režijama. S te strane smo sretni jer nas nitko neće izbaciti na cestu, ali teško da će korisnici moći dobiti ono što zaslužuju.”

Poslušajte razgovor s ministrom Nelom Puljić u emisiji “Aktualno” HKR-a:

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja