Budi dio naše mreže

Savjet pripremio doc. dr. sc. Borko Baraban.

/ kv

Imenica injekcija nosi nekoliko rječničkih značenja. Prvo joj je rječničko značenje ubrizgavanje, uštrcavanje tekućine u tijelo iglom. Može označivati tekućinu koja se ubrizgava ili pak dozu i napravu kojom se ubrizgava, primjerice velika injekcija. Preneseno je značenje navedenoj imenici snažan poticaj u primjeru Za ozdravljenje poduzeća nužna je kreditna injekcija. Matematičko je pak značenje funkcija koja različitim elementima domene uvijek pridružuje različite vrijednosti.

Spomenuta je imenica u rječniku određena kao latinizam, što znači da je imenica latinskoga podrijetla nastala od imenice injektio koja je pak nastala od glagola inicere sa značenjem staviti unutra, umetnuti, ubaciti. 

Glasovi n i j u riječi injekcija potječu od različitih latinskih morfema; n od in, a i (izgovorno j) od icio, tj. icere.

Dakle, ta dva slova ne čine jedan glas – glas nj, nego dva zasebna glasa – n i j, slično kao što u riječi izvanjezični glasove n i j ne čitamo kao nj.

Slično je načelo i u drugim riječima latinskoga podrijetla: konjugacija, konjuktiv, konjunktivitis. Ni u jednoj od navedenih riječi nema glasa nj. Iako se zbog učestalosti uporabe riječi poput injekcija i konjunktivitis čuje upravo glas nj. Govornici, naime, ne znaju za navedeno pravilo pa ne čudi ni pogrešan izgovor.

Budući da je riječ o dvama zasebnim glasovima, i s obzirom na to da jezičnoj pravilnosti mjerilo ne može biti samo uporabna vrijednost pojedinih riječi, zasebno bi ih se i trebalo čitati – injekcija i konjugacija.

 

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja