Budi dio naše mreže

Obitelj Marinić, samohranog oca i njegovo šestero djece, posjetili smo i u travnju ove godine, prije nego li je počela izgradnja njihove kuće koja je sada u završnoj fazi. Tada je postojalo samo zemljište, obradive površine i životinje o kojima se svakodnevno brinula ova obitelj. Obitelj Marinić svjedoči iskustvo dubokog povjerenja u Boga i snagu obiteljskog zajedništva.

/ Branimir Gubić

Obitelj Marinić, s trenutačnom adresom u Žminju, skromna je i jednostavna obitelj koja svjedoči ljubav i zajedništvo. Tridesetjednogodišnji tata Ivan, trinaestogodišnja Marija, dvanaestogodišnja Katarina, devetogodišnji Ivan, osmogodišnja Kristina, petogodišnja Željka i četverogodišnji Matej prije tri godine izgubili su suprugu i majku Željku.

Nakon toga tragičnog događaja otac Ivan sam se brine za njihovo šestero malodobne djece. Trenutno žive u malom podstanarskom stanu u Žminju. Caritas Porečke i Pulske biskupije prepoznao je potrebe ove skromne obitelji te od 2016. pomaže obitelj Marinić financijski i na druge potrebne načine.

Kako bi trajno pomogli obitelji i riješili njihovo stambeno pitanje, u projekt skrbi za obitelj uključila se Porečka i Pulska biskupija te je obitelji osigurano zemljište u selu Bričancima pored Svetvičenta, veličine 2 hektara, na kojem se gradi kuća za obitelj Marinić.

Kuća je trenutno u završnim fazama izgradnje. Dok se kuća gradi, otac Ivan svakodnevno s djecom dolazi na gradilište, uređuje i čisti imanje te brine za domaće životinje.

Kuća obitelji Marinić / Foto: HKM

Obitelj Marinić posjetili smo i u travnju ove godine, prije nego li je počela izgradnja njihove kuće. Tada je postojalo samo zemljište, obradive površine i životinje o kojima se svakodnevno brinula  ova obitelj.

Foto: fr. Ivan Dominik Iličić

Foto: fr. Ivan Dominik Iličić

Ivan Marinić dobro se snašao kako u ulozi oca, tako i u ulozi majke. Kako je tada za Hrvatsku katoličku mrežu rekao: “Otac ne može zamijeniti majku, ali se sam može o djeci pobrinuti.” Ivanu su  tada pomogli općina, župni, biskupijski i nacionalni Caritas kao i brojni pojedinci: “Nisam bio sam u tim trenucima. Uskočila je Crkva, biskupijski Caritas, pratili su me svećenici i pomogli da se obitelj ne raspadne.”

Foto: fr. Ivan Dominik Iličić

“Ti ljudi pojavili su se isti dan, kad je bilo najpotrebnije. Dizali su nas iz pepela. Kad ti netko da vjetar u leđa, imaš razloga za krenuti dalje”, posvjedočio je Marinić.

“Situacija je nakon tri godine puno lakša. Na gradilištu smo gdje se gradi kuća uz pomoć biskupije i idemo naprijed, borimo se. Ovo je za nas novi početak”, istaknuo je Ivan Marinić u samim počecima gradnje njihova novog doma.

Na Ivanovom zemljištu nalaze se temelji za kuću, vrt koji je dobrim dijelom obrađen, kao i farma s raznovrsnim i brojnim životinjama: “Ima dosta životinja, za našu prehranu dovoljno, a nešto i prodamo.” Ivan svjedoči kako su mu djeca od velike pomoći: “Kad mi djeca pomažu, sve se to odvija kroz igru.”

Foto: fr. Ivan Dominik Iličić

Foto: fr. Ivan Dominik Iličić

Foto: fr. Ivan Dominik Iličić

Foto: fr. Ivan Dominik Iličić

Obitelji Marinić poslove uvelike olakšava traktor.

Foto: fr. Ivan Dominik Iličić

Ivanov radni dan izgleda burno. Svjedoči kako se rano budi, a posla ima do kasno navečer.

Njegova djeca s nestrpljenjem iščekuju novu kuću. Dok je iščekuju, bezbrižno se igraju.

“Puno se igramo na ovom gradilištu, na ovom imanju. Igramo se graditelja. Tata nam reže daske i onda mi slažemo kućicu. Imamo i male figurice koje onda žive u toj kućici”, rekla je Ivanova jedanestogodišnja kći Katarina.

Foto: fr. Ivan Dominik Iličić

“Ja sam farmerica, a moja braća i sestre su janjići ili jarići. Tako se zabavljamo. Igramo se i s drugim životinjama. Ne bojimo se naših životinja jer su vrlo umiljate i prilaze nam same”, dodala je Katarina.

Foto: fr. Ivan Dominik Iličić

U tijeku je završno opremanje kuće. Kuću je potrebno opremiti namještajem i kućanskim aparatima, a pomoći možete uplatom na račun Hrvatskog Caritasa, kod PBZ, IBAN:HR05 23400091100080340, poziv na broj: 0504219, svrha uplate: kuća za obitelji Marinić.

Ako ste u mogućnosti pomoći i na neke druge načine javite se Hrvatskom Caritasu na e-mail adresu: caritas.croatia@caritas.hr

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja