Budi dio naše mreže

Ako Gospodin kuće ne gradi, uzalud se muče graditelji: Samohrani otac Ivan u skromnosti i jednostavnosti odgaja šestero djece

"Budućnost čovječanstva, kao što je često govorio sveti Ivan Pavao II., dolazi kroz obitelj. Budućnost dolazi kroz obitelj. Zaštitite svoje obitelji! Vidite u njima najveće blago svoje zemlje te ih uvijek hranite molitvom i primanjem sakramenata", rekao je papa Franjo u obraćanju obiteljima na Filipinima 2015. Upoznajte obitelj Marinić koja svjedoči iskustvo dubokog povjerenja u Boga i snagu obiteljskog zajedništva.

/ Hana Kilijan

Obitelj Marinić, s trenutačnom adresom u Žminju, skromna je i jednostavna obitelj koja svjedoči ljubav i zajedništvo. Tridesetjednogodišnji tata Ivan, trinaestogodišnja Marija, dvanaestogodišnja Katarina, devetogodišnji Ivan, osmogodišnja Kristina, petogodišnja Željka i četverogodišnji Matej prije tri su godine izgubili suprugu i majku Željku.

Nakon toga tragičnog događaja otac Ivan sam se brine za njihovo šestero malodobne djece. Trenutno žive u malom podstanarskom stanu u Žminju. Caritas Porečke i Pulske biskupije prepoznao je potrebe ove skromne obitelji te od 2016. pomaže obitelj Marinić financijski i na druge potrebne načine.

Kako bi trajno pomogli obitelji i riješili njihovo stambeno pitanje, u projekt skrbi za obitelj uključila se Porečka i Pulska biskupija te je obitelji osigurano zemljište u selu Bričancima pored Svetvičenta, veličine 2 hektara, na kojem se gradi kuća za obitelj Marinić.

Ravnatelj Hrvatskoga Caritasa i Hrvatske katoličke mreže mons. Fabijan Svalina posjetio je obitelji Marinić kako bi vidio u kojoj su fazi radovi na kući te ih ohrabrio u njihovom daljnjem hodu. U Svetvinčentu ga je dočekao i ravnatelj Caritasa Porečke i Pulske biskupije preč. Željko Zec.

Kuća obitelji Marinić / Foto: HKM

Ivan je na darovanom zemljištu već uredio dio zemlje za uzgoj povrća, podigao ogradu i drvene nastambe za svinje i ovce koje mu je nabavio Caritas Porečke i Pulske biskupije. Navedeno zemljište, na kojem se gradi kuća, na rubu je biskupijske šume pa je jedna od ideja da se Marinić brine za to područje.

Kuća je trenutno u završnim fazama izgradnje. Dok se kuća gradi, otac Ivan svakodnevno s djecom dolazi na gradilište, uređuje i čisti imanje te brine za domaće životinje.

Mons. Fabijan Svalina i preč. Željko Zec / Foto: HKM

Marinić je istaknuo kako je zadovoljan kako izgradnja kuće napreduje.

“Nadamo se i veselimo skorom useljenju. Trenutno putujemo iz podstanarskog stanu u Žminju. Djeci uskoro počinje škola i bit će nam puno bliže kada se preselimo”, rekao je.

Iza oca Ivana je radno ljeto. Briga za više od pedeset životinja i polje s voćem i povrćem zahtijeva mnogo vremena i napora. No, on se ne žali. Vjeruje kako će u budućnosti moći živjeti od svoga rada.

“Idemo naprijed kako život pokaže. Trenutno imamo oko pedesetak životinja, a u budućnosti, ako Bog da, ćemo otvoriti i svoj OPG. Radim sa životinjama, u šumi i polju. Djeca mi pomažu i lijepo nam je tu”, istaknuo je tata Ivan.

Imanje obitelji Marinić / Foto: HKM

Djeca zajedno s ocem Ivanom uživaju u blagodatima istarske prirode i čistoga zraka. Ova skromna djeca dane ljetnog odmora provode igrajući se sa životinjama i pomažući ocu. Marija, Katarina, Ivan, Kristina, Željka i Matej složna su i vesela družina. Ispričali su nam kako će, kada odrastu, biti veterinari, frizerke, ali i policajci.

Marija od jeseni kreće u sedmi razred. Ovo joj je ljeto najljepše bilo druženje s djedom i odlazak na more. Kaže nam kako uživa u prirodi i u igri sa životinjama.

“Imamo puno životinja, a neke od njih imaju i svoja imena. Šakra, Bjelka, Flekica i Lora su naše koze. Miki i Mikica naši su psi, a mačke se zovu Maša i Medo”, rekla je Marija.

Imanje obitelji Marinić / Foto: HKM

Dvanaestogodišnja Katarina ove jeseni kreće u šesti razred. Iako bi voljela da ljeto potraje barem još malo, veseli se svemu što je čeka u novoj školskoj godini. Djeca će, naime, od ove školske godine pohađati osnovnu školu u Svetvinčentu.

“Veselim se što ću u školi upoznati nove prijatelje i igrati se s njima. Bit će sve drukčije”, rekla je Katarina.

“Ljeto smo lijepo proveli. Išli smo na more, kupali smo se u bazenu, igrali smo se. Jako nam je lijepo tu. Hranimo životinje i vozimo se biciklima. Idemo i na rođendane i družimo se s prijateljima”, istaknula je Katarina.

Imanje obitelji Marinić / Foto: HKM

Djeca s nestrpljenjem iščekuju useljenje u novu kuću.

“Jedva čekam da se uselimo u novu kuću. Sestra Marija i ja ćemo zajedno dijeliti sobu i tome se jako veselim”, zaključila je Katarina.

U tijeku je završno opremanje kuće i obitelj Marinić se nada da će kroz mjesec dana moći useliti u prostoriju ljetne kuhinje gdje će privremeno boraviti dok ostatak kuće ne bude osposobljen za život.

Mons. Fabijan Svalina i preč. Željko Zec / Foto: HKM

Kuću je potrebno opremiti namještajem i kućanskim aparatima, a pomoći možete uplatom na račun Hrvatskog Caritasa, kod PBZ, IBAN:HR05 23400091100080340, poziv na broj: 0504219, svrha uplate: kuća za obitelji Marinić.

Ako ste u mogućnosti pomoći i na neke druge načine javite se Hrvatskom Caritasu na e-mail adresu: caritas.croatia@caritas.hr

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja