Budi dio naše mreže

U ponedjeljak je večernjom svetom misom koju je predslavio provincijal Hercegovačke franjevačke provincije dr. fra Miljenko Šteko počela 24. Duhovna obnova za svećenike.

/ mp

Fra Miljenko se u svojoj propovijedi osvrnuo na poznatu rečenicu sv. Augustina: „Nemirno je srce naše dok se ne smiri u tebi, Bože moj“, donosi Udruga Međugorje – MIR.

24. međunarodna duhovna obnova za svećenike / Foto: Udruga Međugorje – MIR

“Međugorje je mnogima rodilo upravo takvo iskustvo pomirenja, izmirenja, mira… Kraljica Mira. Taj snažni glas se pronosi svijetom sve ove godine i desetljeća. I njemu su se odazvali već milijuni. Stigli su u ovo malo i pitomo hercegovačko mjesto. I našli su tek dvije staze na dva obližnja brda. Dva uspona po golom kamenu. S krunicom na Brdo ukazanja i Putem križa uz Križevac do zavjetnog križa. Molitvu, slavljenje mise srcem. Klanjanje Isusu u Presvetomu Sakramentu. Našli su i tisuće drugih u istom traganju i istoj nadi. A nešto se osobito snažno ostvaruje u sakramentu pomirenja. U prihvaćanju istine o čovjeku koja kaže da samo u miru s Bogom može uspostaviti vlastiti mir. Mir srca. Mir duše”, kazao je fra Miljenko naglasivši kako ”nas sva četvorica evanđelista izvješćuju o tome kako se Isus prije početka javnog djelovanja povukao u samoću pustinje, što je i inače činio kad god je htio biti u blizini Oca nebeskoga”.

“I mi trebamo povremeno povlačenje u samoću kako bismo ponovno izoštrili svoj pogled, unutarnji sluh i duhovna osjetila za stvarnosti koje u buci i vrevi svakodnevnog života ne zamjećujemo zbog zaslijepljenosti svjetlima ovoga svijeta, koja nam priječe pogled na Boga i božansko.

Ovaj seminar, duhovne vježbe u Međugorju, pozivaju nas da se stanovito vrijeme zaustavimo na svom životnom putu i, Gospinom blizinom i zagovorom, utvrdimo pravi cilj našega života i put koji do njega vodi”, kazao je fra Miljenko Šteko, kojemu je na misi koncelebriralo 257 svećenika, a već u utorak ujutro na katehezi koju im je držao apostolski vizitator za župu Međugorje mons. Henryk Hoser bilo ih je oko 350 iz 32 zemlje svijeta.

Mons. Henryk Hoser / Foto: Udruga Međugorje – MIR

Prije kateheze mons. Hosera, sve je pozdravio i dobrodoščicu svima poželio, uz molitvu i zaziv blagoslova Duha Svetoga, međugorski župnik fra Marinko Šakota, koji uz nadbiskupa Hosera drži predavanja na ovoj duhovnoj obnovi. 

“Treba doći do zaključka: gdje smo danas? Polazeći od toga treba ostvariti neku vrstu proroštva o onome što nas čeka u budućnosti. Cijele duhovne vježbe trebale bi se održavati u općem ozračju intenzivne molitve”, kazao je svećenicima i bogoslovima mons. Hoser, naglašavajući kako duhovne vježbe nisu vježbe onih koji propovijedaju i drže nagovore, te da plodnost duhovnih vježbi ovisi o sudioniku.

Međugorski župljani i ove godine ugostili su sve svećenike sudionike ove duhovne obnova koja se održava pod geslom „Idi za mnom! “ (Mk 10, 21) „U Gospinoj školi“.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja