Budi dio naše mreže

Tijekom posjeta grobu belgijskog kralja u subotu, 28. rujna, papa Franjo pohvalio je kralja Baudouina što se privremeno odrekao prijestolja umjesto da potpiše zakon o legalizaciji pobačaja.

/ mpp

Papa je proveo trenutak u tihoj molitvi pred grobom kralja Baudouina u kripti bazilike Srca Isusova nazvanu po Gospi od Laekena prije nego što je pohvalio kraljevo svjedočanstvo o zaštiti života, prenosi CNA.

Kada je pobačaj prvi put legaliziran u Belgiji 1990. godine, kralj Baudouin odlučio je abdicirati sa svojih dužnosti belgijskog kralja od 3. do 5. travnja kako ne bi potpisao nacrt zakona.

Papa je također izrazio nadu da će napredovati stvar svetosti kralja Baudouina, koji je vladao kao belgijski kralj od 1951. do 1993. godine.

U mjesecima prije donošenja zakona o pobačaju, Baudouin i njegova pobožna supruga, kraljica Fabiola, hodočastili su u Svetu kuću Loreta u Italiji i zamolili Blaženu Djevicu Mariju za hrabrost da se bore protiv zakona o pobačaju koji je tada bio pod rasprave, stoji u članku koji su talijanske biskupske novine Avvenire objavile 2019. godine.

Kralj Baudouin i njegova supruga godinama su patili od neplodnosti. Fabiola je bila trudna pet puta, a tijekom trudnoće izgubila je svu djecu. Par je našao snagu usred ovog križa u Euharistiji. Prema oporuci kapelana belgijskog dvora, par je zajedno pohađao dnevnu misu.

Kralj Baudouin i njegova supruga Fabiola / FOTO: Anefo, CC0 via Wikimedia Commons

“Papa je pozvao Belgijance da se ugledaju na njega u ovo vrijeme kada se kazneni zakoni još uvijek donose”, rekao je Tiskovni ured Svete Stolice. 

Komentari pape Franje o “ubojitim” i “kriminalnim” zakonima dolaze usred rasprava o tome treba li produžiti zakonsko ograničenje pobačaja u Belgiji, zemlji koja također ima neke od najliberalnijih zakona o eutanaziji na svijetu.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja