Budi dio naše mreže

Živa vatra naziv je jedinstvenog i inovativnog programa pripreme za krizmu koji do sada nije postojao u Hrvatskoj! Izdavačka kuća Salesiana prepoznala je važnost i nužnost kvalitetne katehizacije krizmanika kroz pripremu za sakrament krizme. O programu Živa vatra za Hrvatsku katoličku mrežu razgovarali smo s koordinatoricom programa Jelenom Franić. Cijeli razgovor pročitajte u nastavku.

/ Ivana Markić

Većina nas je za program Živa vatra čula ovih dana, ali ovaj program je u nastajanju već duže vrijeme. Možete li nam otkriti kako je došlo do programa Živa vatra?

 U posljednje tri godine, uključili smo više od 20 stručnjaka, istražili smo i analizirali američke programe priprave za krizmu (Chosen, Purpose i Decision point), kao i Youcatov program dostupan na našem tržištu, te smo odlučili napraviti nešto novo za našu Crkvu – izraditi prvi cjeloviti program priprave za krizmu u Hrvatskoj, koji će odgovarati našem Crkvenom i društvenom kontekstu.


Živa vatra simbolično označava već dobro poznatu sliku plamenih jezika koji na dan krizme silaze na same krizmanike, baš kao i na prve apostole. Međutim, Živa vatra predstavlja i drugačiju pripremu za krizmu u kojoj se vatra širi izvan same grupe krizmanika i kateheta koji se kroz godinu dana pripremaju za sakrament. To je vatra vjere koja gori najprije u srcima osoba zahvaćenih Kristom, kateheta, koji također trebaju gorjeti da bi tu vatru mogli prenijeti mladima. Također, to je živa vatra koja ima moć oživjeti krizmanike, ali i cijelu župu, roditelje i kumove. Živa vatra želi, dakle, oživjeti ne samo krizmanike, nego i cijelu župnu zajednicu.

Možete li nam otkriti što vas je potaknulo pokrenuti ovakav program?

Papa Franjo govori o važnosti laičkog uključivanja u pastoralni rad i katehizaciju u novom direktoriju za katehezu i apostolskoj pobudnici Evangelii Gaudium u kojima naglašava nužnost novog pristupa katehezi, uključenju laika i formaciji kateheta. Tim se naputcima nadahnjuje i program Živa vatra.

Ideja za izradu programa Živa vatra proizašla je i iz župničkog iskustva don Mihovila Kurkuta, trenutačnog direktora Salesiane, u Župi Pomoćnica Kršćana na splitskom Kmanu. Don Mihovil je pripremajući kandidate za sakrament krizme prepoznao poražavajuću situaciju u kojoj nedostaje kvalitetnih sadržaja za krizmanike koje se želi zadržati u Crkvi i nakon krizme! Naime, don Mihovil je prepoznao kako župnici, zbog velikog broja obveza, nemaju dovoljno snage kvalitetno i individualno se posvetiti mladima. U želji uključivanja mladih laika koji bi pomogli župniku u pripremi krizmanika za sakrament krizme, shvatio je da upravo te laike nitko nije pripremio kako biti kateheta mladima. Osim toga don Mihovil je bio siguran da salezijanska karizma ima neke odgovore na današnje katehetske izazove, koje treba podijeliti s cijelom Crkvom.

Svakako, dodatna motivacija započinjanja programa Žive vatre bili su nekadašnji pristupi i metode rada s krizmanicima koji se ne mogu primijeniti na današnje mlade. Današnji krizmanici su djeca digitalnog doba, novih virtualnih svjetova i iskustava s drugačijim čežnjama, brigama, borbama i perspektivama. Upravo tako im i Crkva kroz zajedničke trenutke s njima, a priprema za krizmu je sjajna prilika, treba pristupiti.

Gdje ste prepoznali potrebu programa Živa vatra? 

Izdavačka kuća Salesiana, nadahnuta don Boscom i salezijanskom karizmom, u središtu svog djelovanja stavlja odgoj i evangelizaciju. Upravo je sakrament pripreme za krizmu sjajna prilika za obuhvatiti i jedno i drugo. Analizirali smo dosadašnji pristup župnoj katehezi krizmanika i uočili neke nedostatke kao što su često i isključivo naglašavanje znanja u katehezama, dok se iskustvo i doživljaj vjere zanemaruju. Osim toga, primijetili smo kako ne slušamo dovoljno mlade i njihova pitanja, ne razumijemo ih te im namećemo neke odgovore, a da nismo čuli pitanja. Često u katehetskoj pripremi za krizmu govorimo različitim jezicima od krizmanika i međusobno se ne razumijemo. S druge strane, prepoznali smo preopterećenost župnika s brojnim obvezama i nemogućnost kvalitetne pripreme za župnu katehezu jer im prvenstveno nedostaje sadržaja i vremena. Jednako tako u pripremi krizmanika za sakrament krizme uvidjeli smo i nedovoljnu uključenost župne zajednice u župnu katehezu kao i nedovoljno uključivanje krizmanika u život župne zajednice tijekom pripreme. 

Upravo zato smo prepoznali potrebu za novim pristupom koji će odgovoriti na sve te nedostatke, koji će uz znanje nuditi iskustvo. Program Živa vatra polazi od mladih, u nastojanju da ih slušamo i da govorimo njihovim jezikom. Program župnicima predlaže da okupe župne katehete koje će oni duhovno voditi i usmjeravati. Isto tako, potičemo da se župa više uključi u pripravu za krizmu te da se krizmanike na razne načine uključuje u život župe za vrijeme priprave.

Kome je program Živa vatra namijenjen? 

Program Živa vatra namijenjen je svakoj župnoj zajednici, župniku, svećeniku, vjeroučiteljima, katehetama i mladima koji sudjeluju u katehetskom pripremanju kandidata. Svakako program je najprije usmjeren prema krizmanicima koji su glavni razlog izrade ovog programa! Svjesni smo da će neki župnici možda uzeti samo priručnike i to je sasvim u redu. Vjerujemo da će im već i to biti velika pomoć, budući da dosad nije bilo ovako razrađenoga programa. S druge strane, neki župnici će poslušati naš savjet , okupiti katehete i krenuti u malo drugačiji i zauzetiji način priprave za krizmu koji će biti koristan njima samima, katehetama, a vjerujemo i krizmanicima. To znači da će osim sadržaja, početi slijediti i stil rada s mladima koji predlažemo i koji je zapravo najveće bogatstvo programa Žive vatre.

Održali ste prvi formativni susret kateheta programa Živa vatra i možete li nam otkriti kako su sudionici reagirali i jesu li prepoznali važnost ovog programa?

U subotu 21. rujna održao se prvi formativni susret kateheta programa Živa vatra u crkvi Sveta Mati Slobode na Jarunu. Na zagrebačkom susretu sudjelovalo je 80 kateheta iz 25 župa Zagrebačke nadbiskupije, Riječke nadbiskupije, Varaždinske biskupije i Sisačke biskupije među kojima je bilo 10 svećenika, redovnika i redovnica. Sudionici su sjajno reagirali i dojmovi koje smo dobili u sklopu povratne provjere ohrabruju za daljnji nastavak formacije. Istaknuli su kako su im trenuci foruma, u kojima su kroz razgovor s predavačima i ostalim sudionicima podijelili iskustvo u radu s krizmanicima, bili vrlo vrijedni.

Osim toga, istaknuli su vrijednost predavanja stručnjaka koji su iznijeli teološko, psihološko i pedagoško viđenje programa Živa vatra. Osim toga, praktični dio s radionicama ističu kao vrlo koristan alat i motivaciju u daljnjem radu s krizmanicima. Među sudionicima je svakako bilo iznenađenih jer nisu očekivali takav pristup, dok su drugi bili zaista oduševljeni jer već rade s mladima po metodi Žive vatre i uživaju plodove u svojoj župi.

Moramo istaknuti i da je Hrvatska biskupska konferencija podržala program Živa vatra. Što vam znači njihova podrška?

Program Živa vatra podržava i preporučuje predsjednik vijeća Hrvatske biskupske konferencije za katehizaciju i novu evangelizaciju mons. Đuro Hranić, koji je ujedno i autor predgovora u priručnicima za katehete. Na medijskom predstavljanju programa Živa vatra, u ponedjeljak 23. rujna, pridružio nam se mons. Ivica Pažin, predstojnik Ureda za katehizaciju HBK-a, u ime nadbiskupa Đure Hranića i preporučio program svim hrvatskim župama uz riječi podrške i ohrabrenja. Istaknuta podrška nam puno znači i zahvalni smo na prepoznatom trudu i kvaliteti programa Živa vatra.

Možemo li govoriti da Živa vatra pomalo zahvaća cijelu Zagrebačku nadbiskupiju, a i šire? 

Program Živa vatra širi se u Zagrebačkoj nadbiskupiji o čemu svjedoči i velik broj uključenih župa u program. Raduje nas ulazak svake nove župe, interes i povjerenje župnika te otvorenost kateheta za naš novi pristup s kojim možda dosad nisu imali susreta, ali će ih sigurno oduševiti. Osim naše nadbiskupije, vrijedno je i spomenuti velik broj župa u Hrvatskoj koje su svoje povjerenje našem programu dale u samom predprodajnom dijelu. Sigurni smo da će se dobar glas i kvalitetni sadržaji pronositi u sve dijelove Lijepe naše.

Je li došlo vrijeme da mladi nakon krizme ostaju aktivni u Crkvi?

Svakako! Crkva treba mlade i jednako tako mladi trebaju Crkvu. Često mašemo tim istim krizmanicima do iduće prilike, njihovog sakramenta ženidbe, ljutimo se što ih nema i nisu aktivno uključeni u život župe. S druge strane, kada zbrojimo sadržaje i ponudu koje im dajemo shvaćamo da im često ne nudimo ono što im treba, a to je iskustvo zajedništva s njihovim vršnjacima i boravka među njima. Živa vatra nas podsjeća da se vratimo izvorima, sakramentima i da ih učinimo prilikom za slavlje čitave župe. Na jednoj većoj razini, program Živa vatra zahvaća lokalne župe koje čine biskupije ili nadbiskupije, te na taj način pomaže Crkvi u Hrvatskoj u katehizaciji i evangelizaciji krizmanika koji su budućnost naše Crkve!

Katehistica i autorica dnevnika putovanja za krizmanike Janja Tomić posvjedočila je kako ovaj program mijenja i preobražava živote krizmanika i dodala: “Krizmanici su, kako mnogi kažu najteža skupina za rad, a ja bih možda dodala i najljepša. Osjetljivi na istinu, sa snažnim receptorima za ono sto je autentično i prokušano, za ono što je iskreno i u ljubavi. U radu s njima sam osjetila koliko je velika njihova žeđ za Bogom, kako su prestrašeni i zbunjeni pred budućnosti koju im daje svijet i u kojoj se ne snalaze. Upravo to je bio moj poticaj da se uključim u Živu vatru, da tu dam sebe, svoje talente, iskustvo, znanje i ljubav. Program Žive vatre sam prepoznala kao odličan alat u pronalasku puta do srca mladih. Osvjedočila sam se u radu da ovaj program mijenja živote i preobražava srca krizmanika koji su nam povjereni”.

Jeste li očekivali ovoliku zainteresiranost javnosti za vaš program?

Nismo znali točno kakav odjek očekivati, ali moramo priznati da smo se baš radovali podijeliti Živu vatru i zapaliti našu Crkvu, župe, zajednice mladih, katehete, svećenike i krizmanike jednom novom toplinom. Istaknula bih kako je na Živoj vatri radilo  20 stručnjaka, svećenika i laika iz teologije, psihologije, sociologije, komunikologije i drugih područja više od tri godine. Programu je prethodio i pilot program u kojem je sudjelovalo 10-ak župa koje su po završetku programa dale svoj osvrt na primljene sadržaje, formaciju i kvalitetu samih materijala. Povratna informacija je bila sjajna! S toga, nismo imali straha da Živa vatra neće uspjeti gorjeti. Moramo biti svjesni da je ovo prvi cjeloviti program priprave za krizmu u Hrvatskoj. Napokon postoji nešto što je javno, dostupno, kvalitetno i lako dohvatljivo svakoj župi u Hrvatskoj. To je stvarno velika stvar!

Možete li nam otkriti što nas još očekuje? 

Očekuje nas rad na priručniku za kumove krizmanika i molitveniku Živa vatra, za koje vjerujemo da će kvalitetno upotpuniti naš program. Jednako tako slijedi nam uključivanje novih župa u naš program, formativni susreti za katehete, prilike za usavršavanja i edukacije, prezentiranje našeg programa diljem Lijepe naše i nešto najljepše – prva godina pripreme velikog broja hrvatskih krizmanika po programu Živa vatra! Ne može bolje!

Priručnik Živa vatra

Živa vatra nudi priručnik za mlade u krizmaničkoj dobi za koji smo sigurni da će se od njega teško odvajati. Zamišljen je kao osobni dnevnik putovanja na kojem će mlada osoba bolje upoznati sebe i shvatiti da je vjera, aktualna, važna i potrebna. Dnevnik putovanja sadrži pitanja za promišljanje, igre, poticaje, ulomke iz evanđelja, kratke životopise o svetcima i izazove nakon kojih će mladi moći vidjeti koliko su spremni za sakrament krizme.

Program nudi katehetama (voditeljima) dva priručnika za katehete, za prvu i drugu godinu pripreme, od kojih svaki sadrži 12 tema. Katehete na raspolaganju imaju mnogo gotovih aktivnosti, igara, izazova i sadržaja koji se u potpunosti mogu prilagoditi svakoj prilici. Svaka lekcija sadrži i jednostavne video-savjete (tutoriale) za svaku temu, u trajanju do najviše 10 minuta i video-navještaje koji se mogu koristiti na katehezama.

Za sve župe koje sudjeluju u programu Živa vatra pružamo potpuno besplatnu podršku koja uključuje odgovore na sva pitanja oko provedbe i sadržaja programa, kao i dodatne korisne materijale, savjete, smjernice i primjere dobre prakse.

Uz podršku, jedna od najvećih prednosti programa je i spomenuta mogućnost dodatne formacije i usavršavanja kateheta gdje uz pomoć stručnjaka katehete mogu naučiti nešto novo i poboljšati svoje vještine kroz edukacije i seminare.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja