Budi dio naše mreže

Svečanost podizanja obnovljenih kupola Bazilike u Palmotićevoj ulici u Zagrebu započela je u subotu 21. rujna 2024. s početkom u 8 sati, a dovršena je podizanjem obiju kupola na tornjeve bazilike Srca Isusova u Zagrebu.

/ mk/IKA

Zaklada “Anamarija Carević” pozvala je sve vjernike i ljude dobre volje na svečanost uzdizanja obnovljenih kupola Bazilike u Palmotićevoj ulici u subotu, 21. rujna 2024. u 8 sati u svetištu (privremeni ulaz Draškovićeva 54). Podizanje kupola trajalo je do 13 sati.

Blagoslovnu molitvu predvodio je pater provincijal Sebastian Šujević koji je nakon molitve naglasio da je ovo radostan dan za cijelu župnu zajednicu. “Danas smo posebno radnosni jer je do kraja došla faza obnove kupola i vraćanje na tornjeve koji su, čak izdaleka, vidljivi znak da je na ovom mjestu doista hram Božji prisutan. Današnji događaj nam je vrlo važan jer nam obnavlja nadu i vjeru da je Gospodin s nama, da obnavlja ovu našu baziliku. Ovo je veliki zahvat koji je u tijeku i on nam vraća nadu i radost te je podsjetnik na mnoge milosti, ljude koji ovdje dolaze i susreću Gospodina i mire se s Njime, iscjeljuju. Možemo reći da danas vrlo intenzivno doživljavamo ovaj događaj”, rekao je p. Šujević.

Foto: Siniša Kolar

U nastavku je p. Šujević naglasio da je ovo bio vrlo zahtjevan projekt obnove koji je iziskivao najbolje majstore i stručnjake jer je bilo mnogo detalja na koje se moralo misliti. “To je samo dokaz da se moraju pronaći ponajbolji majstori da te sitne i posebno lijepe detalje koji pokazuju Božju ljepotu, da bi se zaokružila ta hramska struktura”.

“U ovome su pomogli oni mali ljudi, poput udovice koja je dala najviše što je imala – do Vlade Republike Hrvatske koja je uz pomoć europskih fondova bila na raspolaganju za pomoć da ovo mjesto bude ponovno okupljalište mnogi duša koje pronalaze i susreću se s Gospodinom”, rekao je p. Šujević.

Foto: Siniša Kolar

Radivoje Jović, viši konzervator restaurator za kulturnu baštinu rekao je da su kupole proizvedene tijekom 28 mjeseci i da je izrada bakrenih kupola trajala neočekivano dugo jer moderni bakar ne podnosi lako vremenske uvjete kao što je to bilo nekoć u tradicionalnom pa je često bakar pucao. Uz mnoge napore ipak su pronašli rješenje. Dvije kupole bilo je zahtjevno i izazovno obnoviti. Na sebi imaju ukupno 480 detalja odnosno ukrasa koji su se iskucavali.

Uz blagdan sv. Mateja i jesenske kvatre, kupole bazilike će zasjati u punom sjaju nakon cjelovite obnove, te će biti podignute natrag na svoje mjesto na tornjevima bazilike.

Foto: Siniša Kolar

Podsjećamo da je svetište Presvetog Srca Isusova – Bazilika u Palmotićevoj ulici u Zagrebu, bilo oštećeno u potresu 2020. godine, u kojem je život izgubila 15-godišnja župljanka Anamarija Carević. Za obnovu Bazilike i izgradnju novog pastoralnog centra pokrenute su brojne inicijative u organizaciji Zaklade “Anamarija Carević”.

“Ovo je važan korak u obnovi našeg narodnog svetišta, te se zajedno s vama radujemo ovom događaju. Zahvaljujemo se Bogu i svim vrijednim radnicima koji su marljivo radili na obnovi, kao i svim prijateljima, volonterima, djelatnicima, moliteljima i dobrotvorima u našoj Zakladi za obnovu bazilike Presvetog Srca Isusova i izgradnju pastoralnog centra “Anamarija Carević”.

„Zahvaljujemo Bogu i svim vrijednim radnicima koji su marljivo radili na obnovi, kao i svim prijateljima, volonterima, djelatnicima, moliteljima i dobrotvorima u našoj Zakladi za obnovu bazilike Presvetog Srca Isusova i izgradnju pastoralnog centra“, poručili su.

Foto: Siniša Kolar

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja