Budi dio naše mreže

U nedjelju, 1. rujna 2024., članovi Bratovštine svetog Jakova Hrvatska sudjelovali su u tradicionalnoj procesiji povodom Svete nedjelje u Ludbregu, jednom od najvažnijih vjerskih događaja u Hrvatskoj. Na poziv ludbreškog župnika don Kristijana Stojka, Bratovština se odazvala i pridružila tisućama vjernika iz cijele zemlje koji su hodočastili u Ludbreg, poznato svetište Predragocjene Krvi Kristove.

/ im

Članovi Bratovštine svetog Jakova Hrvatska istaknuli su se u procesiji svojim prepoznatljivim svečanim odjelima i Camino majicama, simbolima njihove predanosti svetom Jakovu, zaštitniku hodočasnika. Njihova prisutnost u ovoj procesiji bila je posebno značajna, jer povezuje dvije velike hodočasničke tradicije – Ludbreg kao središnje mjesto vjerskog okupljanja u Hrvatskoj te put Svetog Jakova, poznat kao Camino de Santiago, koji okuplja vjernike iz cijelog svijeta.

Procesija s relikvijom Predragocjene Krvi Kristove od pastoralnog centra do Svetišta Predragocjene Krvi Kristove i zavjetne kapele je prethodila svetoj misi na vanjskom oltaru  župne crkve Presvetog Trojstva, koju je predvodio mons. Dražen Kutleša, zagrebački nadbiskup. Sudjelovanje Bratovštine svetog Jakova Hrvatska u procesiji dodatno je obogatilo ovaj događaj, donoseći duh hodočasničkog zajedništva i duhovne snage.

“Ovo je poseban trenutak za našu Bratovštinu. Sudjelovanjem u ovoj procesiji, želimo izraziti svoju odanost vjeri i svjedočiti snagu hodočasničkog duha koji nas sve povezuje”, izjavila je predstavnica Bratovštine Irena Kovačić, dodajući da se nada i vjeruje da će njihova prisutnost u Ludbregu postati tradicionalna.

Bratovština svetog Jakova Hrvatska, aktivno promiče štovanje svetog Jakova u Hrvatskoj te organizira hodočašća na Camino de Santiago. Njihovo sudjelovanje u procesiji Svete nedjelje u Ludbregu još je jedan korak u njihovoj misiji povezivanja vjernika kroz duhovnost, zajedništvo i tradiciju.

Sudjelovanje u ovoj procesiji donosi novi val duhovnog ohrabrenja i zajedništva te dodatno učvršćuje veze između različitih hodočasničkih zajednica u Hrvatskoj.

Bratovština svetog Jakova Hrvatska nastavlja svoj put služenja vjeri i bližnjima, s ciljem jačanja duhovne svijesti i promicanja kršćanskih vrijednosti.

Bratovština je službeni nositelj projekta Camino Croatia čiji je dio i hodočasnička staza Camino Podravina koja prolazi kroz svetište u Ludbregu.

Camino Podravina  projekt je realiziran u suradnji TZ Koprivničko-križevačke županije, TZ Dravski Peski i Bratovštine sv. Jakova, službenog hrvatskog predstavnika u središnjoj i najstarijoj Camino instituciji – Nadbratovštini sv. Jakova u Španjolskoj.

Camino Podravina je otvorena za sve hodočasnike koji mogu hodočastiti kad god žele a na idući zajednički Camino vikend na Podravini s Bratovštinom se možete prijaviti na: https://putsvjakova.com/vikend-camino-podravina/

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja