Budi dio naše mreže

Povodom blagdana sv. Klare Asiške u emisiji Aktualno HKR-a razgovarali smo sa s. Dolores Mandić, opaticom splitskog samostana sv. Klare.

/ mdj

Objašnjavajući što klarise znače za Splićane, s. Dolores naglasila je da klarise u Splitu žive i djeluju više od 7 stoljeća. “Kroz ovih 7 stoljeća samostan nikada nije prestao postojati. Mislim da i današnjim ljudima ovaj samostan predstavlja duhovnu oazu.”

Posebno je istaknula kako im mnogi dolaze tražeći ih za molitvu, ili možda na razgovor u traženju svog životnog poziva. Sestre su prepoznate po svojim molitvama za druge, na što je podsjetila naša sugovornica i poručila: “Glavne nakane koje nosimo u srcu su one za obitelj, svećenike i duhovna zvanja. Obitelj je danas posebno na udaru i nije dovoljno cijenjena. Bez obitelji nema niti zvanja”, kazala je.

S. Dolores kazala je i kako u samostanu trenutno djeluje 16 sestara i 2 kandidatice, a privlači ih, ističe skroviti život i iznad svega – Božji poziv. “U ovom vremenu uobličavamo život sv. Klare. Toliki problemi ovise o našim molitvama, smatram da smo važne za život Crkve.”

Obnova samostana

Budući da samostan splitskih klarisa postoji od početka 14. stoljeća, sestra je progovorila i o potrebi obnove istoga, ali i o dobročiniteljima, čija je pomoć presudna u daljnjoj obnovi. “Pouzdajemo se u Božju providnost i dobrotu dobročinitelja. Mnogi ljudi se odazivaju za pomoć, kako financijsku, tako i stručnu”, istaknula je i objasnila kako su do sada učinjeni pripremni radovi.

“Strop crkve oslikan je oblačenjem sv. Klare u redovničko ruho i to je počelo otpadati. Tada su nam savjetovali da pokrenemo obnovu”, kazala je ističući kako u mnogome pomažu i konzervatori. “Samostan je duhovna oaza i zaštićeno kulturno dobro”, podsjetila je.

Podsjetimo, splitske su klarise 1945. godine otišle u Zagreb osnovati novi samostan, baš kao i 1988., kada su osnovale samostan u blizini Kiseljaka u Bosni i Hercegovini.

Emisiju je uredila i vodila Tanja Maleš, a u cijelosti je možete poslušati ovdje:

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja